Отпада издаването на хартия на 6 вида документи за гражданите и бизнеса

Общество

18-07-2018, 14:27

Снимка:

pixabay

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Мерките са част от дългосрочния приоритет на правителството за административна реформа

Най-често издаваните удостоверения за сключен граждански брак, за семейно положение и за размера на пенсията вече не се изискват на хартия от гражданите и бизнеса. Данните за тях се проверяват служебно през електронните регистри на отделните администрации, съобщиха от правителствената информационна служба. Хартиеният носител отпада за шест вида удостоверения:
-за наличие или липса на задължения за публични държавни вземания, издавано от Агенция „Митници“;
-за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо/юридическо лице в Имотния регистър, издавано от Агенцията по вписванията;
-за семейно положение, издавано от общинска администрация;
-за семейно положение съпруг/съпруга и деца, издавано от общинска администрация;
-за сключен граждански брак, издавано от общинска администрация – за лица, родени след 1 януари 1984 г.;
-образец УП-8 за доход от пенсия/пенсии и добавка/добавки, издавано от Националния осигурителен институт.
Мерките са част от дългосрочния приоритет на правителството за провеждане на административна реформа чрез облекчаване на процедурите и повишаване качеството на административно обслужване за гражданите и бизнеса. Тази цел се постига чрез премахване на изискването за представяне на някои от по-разпространените официални документи на хартиен носител, опростяване на режимите, регламентиран достъп до регистри, електронен документооборот и служебен обмен на информация между институциите.
В отговор на постъпили оплаквания, че административни структури в страната продължават да изискват отпаднали вече удостоверения и свидетелства, правителството създаде специален електронен адрес udostoverenia@government.bg, където граждани могат да сигнализират за неправомерно изисквани от тях документи.