Масовата злоупотреба с антибиотици пак ще направи пневмонията смъртоносна болест, а трансплантацията и химиотерапията – невъзможни*

Архив Варна

17-11-2009, 16:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Вторият Eвропейски ден на aнтибиотиците (European Antibiotic Awareness Day) се отбелязва на 18-ти ноември 2009 година едновременно във всички страни на стария континент и трябва да повиши информираността на обществото относно правилната употреба на антибиотиците, както и заплахата за здравето ни от развитието на антибиотичната резистентност.

Какво представляват антибиотиците?

Сега като антибиотици (антимикробни средства) се означават всички химични вещества, които независимо от своя произход притежават способността по съответен механизъм да убиват или потискат растежа на бактериите. Известни са около 4000 вида антибиотици, получени по биосинтетичен път, като едва около 4% от тях се използват за лечение. Те са препарати за терапия на инфекции, причинени от бактерии. С антибиотиците не могат да се лекуват вирусни заболявания. Антивирусните лекарства (като например тези за грип, ХИВ, херпес и др.) са също антимикробни средства, но срещу вируси. Съществува огромна разлика между бактерии и вируси, както в тяхната морфология и физиология, така и по отношение на лечението на заболяванията, които причиняват. Един антибиотик може да бъде ефективен срещу само един или множество видове бактерии. Различните бактерии са чувствителни към различни антибиотици. Поради това успешният изход от лечението зависи от прецизната микробиологична диагностика, която установява не само бактериалния вид, причинител на инфекцията, но и посочва най-подходящите антибиотици за терапия.
Откриването на антибиотиците е едно от най-значимите постижения в медицината. Дълго време се е считало, че те са панация и са се предписвали и при най-малкия признак за инфекция. Използването на антибиотици е оправдано, когато трябва да се лекува сериозна, застрашаваща живота инфекция. Човечеството не може да се откаже напълно от лечението с антибиотици. Някои инфекции се лекуват само или предимно с антибиотици. Такива са инфекции на пикочно-половата система, дихателната система, инфекциозни ендокардити, инфекции на ухото, абцеси, сепсис, хламидиаза и други. Антибактериалните препарати могат в определени случаи да предизвикат в лекуващите се с тях различни нежелателни странични ефекти,  като токсични реакции, лекарствена алергия, нарушения в нормалната микрофлора и др.
 Категорично е становището на всички медицински специалисти, че не трябва да се прибягва до употребата на антибиотик без лекарско предписание, като избора на препарата, неговата дозировка, продължителността на приема трябва да се определят от специалист медик. Усложненията и неблагополучията в лечението често се дължат именно на неправилната употреба на антибиотиците.

Ще припомним накратко какво трябва да знаем за правилната употреба на антибиотиците?

* Решението дали са необходими антибиотици за нашето лечение може да направи само лекар след прецизна и критична преценка на индикациите за започване на антибиотикотерапия. На базата на резултата от микробиологичното изследване за изолиран патогенен бактерий и след лабораторно установяване на неговата чувствителност към набор от антибиотици, лекуващият лекар е потвърдил нуждата от прием на антибиотици, които е много важно да се приемат по отговорен начин.
* Ако при приемането на антибиотиците има подобрение преди края на лечебния курс, те не трябва да се спират, защото има опасност болестта да се прояви отново. При следващо приемане на антибиотици може да се окаже, че те вече не действат, поради развитието на резистентност.
* Антибиотиците не лекуват всички инфекции. Те не могат да ни помогнат да се излекуваме от инфекции, причинени от вируси, като настинка или грип. Приемането на антибиотици в тези случаи не ни носи никаква полза.
* Антибиотиците не предпазват от разпространението на вирусите между хората.
* Погрешното използване на антибиотици единствено води до развитие на резистентност към антибиотичното лечение. Ако в по-късен етап се нуждаете от антибиотици, те може да не действат.
* Ефективността на действие на антибиотиците не зависи от тяхната цена. В някои случаи антибиотици от т.нар. първо поколение са по-ефикасни от някои по-ново появили се антибиотици.

 Защо трябва да приемаме антибиотиците отговорно?

Бактериите притежават антибиотична резистентност, когато определени антибиотици загубят способността си да убиват или да спират растежа на бактериите. Резистентните бактерии оцеляват в присъствието на антибиотика и продължават да се размножават, което води до по-продължително заболяване или дори до смърт. Инфекциите, предизвикани от резистентни бактерии изискват по-продължително лечение, както и алтернативни и по-скъпи антибиотици, които могат да предизвикат по-тежки нежелани реакции.. Най-важната причина за развитие на резистентност на бактериите при бъдещо лечение е погрешната или неправилна употреба на антибиотиците. Прекомерното и неправилно използване на антибиотиците ускорява появата и разпространението на резистентни бактерии. Когато са под антибиотичен натиск, чувствителните бактерии биват унищожавани, но резистентните продължават да растат и се размножават. Изключителната опасност от резистентните бактерии идва от това, че те могат да се разпространяват и да предизвикат инфекции и в други хора, които не са приемали антибиотици. Резистентността е здравен риск не само за човека, приемащ антибиотици неправилно, но и за всеки, който може в последствие да се зарази с тези резистентни бактерии. Последните данни показват, че броят на пациентите, заразени с резистентни бактерии нараства в целия Европейски съюз и че антибиотичната резистентност представлява сериозна заплаха за общественото здраве в европейските болници и общности. Данните от Европейската система за наблюдение на антимикробната резистентност показват, че има градиент север-юг с ниски стойности в скандинавските страни и Холандия и високи стойности в Южна Европа. Страните с висока антибиотична резистентност използват повече антибиотици. Ситуацията се влошава с появата на нови бактериални щамове, резистентни към няколко антибиотика едновременно (познати като мултирезистентни бактерии). Такива бактерии могат да станат резистентни към всички съществуващи антибиотици. Без антибиотици човечеството би се върнало в „пред антибиотичната ера” когато бактериална инфекция като пневмония би означавала смъртна ера и органната трансплантация, химиотерапията на раковите заболявания, интензивните грижи и други медицински процедури не биха били възможни. Тъй като резистентността се увеличава, а все по-малко нови антибиотици се откриват и продават в последните години, проблемът с антибиотичната резистентност сега представлява сериозна заплаха за общественото здраве.
Поддържането на ефективността на антибиотиците е отговорност на всички, както на здравните специалисти, така и на пациентите поради редица причини. Антибиотиците губят ефективността си с темп, непредвидим с времето. Това е така, защото употребата на антибиотици кара бактериите да развиват резистентност към антибиотичното лечение. Ако продължим да консумираме антибиотици със същите темпове, Европа може да се върне в пред антибиотичната ера, когато бактериална инфекция като пневмония би означавала смъртна присъда. Отговорното използване на антибиотиците може да предотврати развитието на резистентни бактерии и да поддържа ефективността им за бъдещите поколения.
Посланието на 18 Ноември, Европейският ден за информираност по отношение на антибиотиците, е да спазваме съветите на лекарите кога и как да приемаме антибиотици по отговорен начин, за да запазим ефективността им в бъдеще. Отговорното използване на антибиотиците може да предотврати развитието на резистентни бактерии и да поддържа ефективността им за бъдещите поколения.

Доц. Д-р Калинка Божкова, д.м.
Началник на Лаборатория по клинична микробиология и вирусология
УМБАЛ «Св. Марина» - Варна

                                                                                   * Заглавието е на редакцията.