Киселинността на океаните – новата заплаха за морските обитатели

Архив Варна

14-12-2009, 04:02

Снимка:

СНИМКА: МАРИАНА ШИЕВЕРСКА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Проучване на водещи специалисти в областта на морските изследвания, представено на сращата в Копенхаген, разкрива нови научни факти и доказателства за опасните нива  на въглероден двуокис, които моретата и океаните абсорбират. Световните океани повишават нивото на киселинност с много по-бързи темпове от очакаваното, застрашавайки морските обитатели, които ги населяват, както и основния поминък на милиони хора по-света.

Докладът „ Европейски проект за океанската киселинност”, представен на срещата на Обединените нации в Копенхаген, е изготвен от едни от най-изявените учени океанолози в Европа и разкрива с неоспорими факти, че повишаването на въглеродния двуокис в океаните е директен резултат от човешката дейност.

Исторически нивото на киселинност на океаните е нараснало с 30% от началото на Индустриалната революция . Много от започналите процеси са вече необратими, но биха могли и да се ускорят и задълбочат, ако не се предприемат спешни действия. Докладът предупреждава, че, ако тези действия закъснеят, някои основни части от морската среда, особено кораловите рифове и планктонът, който е в основата на морската хранителна верига, ще бъдат сериозно засегнати до 2050г., а някои морски видове ще бъдат напълно заличени. Въпреки че океаните имат естествената способност да абсорбират въглеродния двуокис, скоростта, с която това се случва в момента е толкова по-голяма, че морските обитатели не могат да се адаптират и така са изложени на изключително голям риск. Научната разработка, резултат от съвместната работа на 27 европейски научни и изследователски организации, също  алармира, че оцеляването на няколко морски вида е особено застрашено. Сред тях са китовете и делфините, за които навигирането и комуникацията ще стават все по-трудни, когато моретата станат „по-шумни”. Докладът доказва, че звукът се придвижва все по-далеч и все по-трудно при нарастване на нивото на киселинност.

Д-р Джон Бакстър, старши научен сътрудник към Шотландската Академия за природни богатсва и съ-автор на доклада: „Най-същественият извод от целия доклад е, че са необходими спешни действия за незабавно и агресивно намаляване на нивата на въглероден диоксид. Последствията от повишената киселинност на океаните са толкова сериозни, колкото и последствията от нарастващите световни температури. Доказателствата представени пред вас са поразителни и много обезпокояващи.”