Сега: Властта се чуди как да излезе от конфуза с отстраняването на Първанов

Архив Варна

09-03-2010, 07:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Как да излязат от обречената ситуация с импийчмънта на президента, ще обсъждат днес депутатите на ГЕРБ на редовно заседание на парламентарната си група.

Това пише днес вестник "Сега". Вчера шефката на НС Цецка Цачева получи аудиозаписа и стенограмата от петъчния разговор между Георги Първанов и финансовия министър. Тогава Симеон Дянков опита да изглади недоразумението, възникнало заради неотречени от него внушения в тв шоу, че държавният глава е милиардер.

Президентството организира шоу с избора на диск с аудиозаписа от разговора Първанов - Дянков. Чрез жребий бе определено кое от 20-те му копия да получи Цачева. После дискът и стенограмата бяха поставени в плик, който бе подписан на три места от главния секретар на президента Красимир Стоянов. Лично Стоянов занесе пратката в парламента. За да се избегнат всякакви съмнения в спекулации, бяха предвидени и сериозни мерки за сигурност.

Цачева обаче не остана доволна от писмото, тъй като в записа не се съдържал отговор на нейния въпрос дали той е бил направен със съгласието на Дянков. Точно това бе козът на управляващите за уличаване на президента в нарушение на конституцията. В основния закон е записано, че никой няма право да бъде записван без съгласието му. Едва след като от ГЕРБ изяснят дали Първанов е погазил основния закон, ще може да се премине към процедура по импийчмънт. Вчера стана ясно, че идеята не е добра. Екатерина Михайлова от ДСБ призна, че до отстраняване на президента едва ли ще се стигне. Затова демократите на Костов предложиха с казуса да се ангажира и парламента чрез своеобразен вот на недоверие към държавния глава, тъй като той е уронил авторитета на институциите.

ДСБ обещаха да предложат и промени в Закона за държавния протокол. В тях ще се разпишат правила за всички официални срещи, а не само за тези с чуждестранни делегации.