150 000 държавни служители поемат своята част от осигуровките си

Архив Варна

15-03-2010, 12:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Около 150 000 души – държавни служители в общините и в администрацията на централната изпълнителна власт, работещите в съдебната система, около 60 хиляди служители на МВР и около 30-35 хиляди - в Министерството на отбраната, които до този момент са осигурявани за сметка на бюджета, вече ще плащат сами осигуровките си, съобщи  заместникът на Симеон Дянков Владислав Горанов, който е и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

 В това число не влизат другата категория, на които държавата поема напълно осигуровките – деца, студенти, пенсионери, социално слаби, безработни.
 Както съобщи по-рано днес  шефът на здравната комисия д-р Лъчезар Иванов, правителството се отказа от идеята да повиши здравната вноска от 8% на 10%.
“Трябва да има равнопоставеност. Не е редно едни да плащат, а други не“, каза финансовият министър, посочвайки, че в частния сектор работникът и работодателят си поделят осигуровките както е разписано в закона
“Говорим за допълнителен ресурс, но той няма да дойде като допълнителни приходи, а като икономия на разходи. Тази икономия ще даде възможност за допълнителни разходи в здравната система“, каза Горанов и разясни предложението държавата да не поемата личните здравни вноски и личната социална вноска за ДОО.
Здравната вноска се разпределя между работодател и служител в съотношение 60:40.
Ако държавните служители си поемат частта от вноската, както това в момента правят всички работещи в частния сектор, заплатите им реално ще се намалят с 9-12%.
Според Горанов икономията за държавния бюджет от тази мярка ще бъде около 150 млн. лв.