Шон Пен: Който не е бил в Хаити, не знае нищо за бедността

Варна Лайф

15-03-2010, 14:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ако се загледате по-внимателно в лицето на един от стотиците чужденци, които забързано се движат в болничната палатка до най-големия лагер за бежанци на Хаити, ще се изненадате - този човек, носещ кашон медикаменти не е ли Шон Пен?

Ето го сега, помага на малко момиченце да намери лекар. А сега лобира пред началника на омироопазващите операции на ООН за по-добра охрана на лагера, който е дом за 45 000 души. А сега говори пред пресата.

"Тези хора нямат къде да отидат, а сега започва дългият дъждовен сезон" - казва носителят на 2 Оскара пред The Associated Press."Усилията, които видяхме... те са забережителни - за установяването на ред. Но тази ситуация е невъзможна".

49-годишният актьор пристигна в Хаити едва седмица, след като трусът на 12 януари уби 230 хиляди и остави 1.3 милиона души без дом. От тогава си е тръгвал само няколко пъти - предимно за срещи, вързани с бедственото положение в страната и за да връчи Оскар за най-добра актриса. Пен не палнира да напуска Хаити до средата на април.

Доброволците в сини тениски, които работят за наскоро учредената организация за помощ на Хаити - Jenkins-Penn, осигуряват медицински грижи, филтъри за пречистване на водата и храна. В неделя отвориха здравна клиника за майки и жертви на растящата епидемия от сексуални нападения.
"Докато този лагер е тук, ние ще останем. Когато лагерът вече го няма, ние ще трбва да отидем там, където ще бъдем достъпни за хората" - казва актьорът.

Пътят до планинския хребет, където е разположена групата е кратък, но тежък и изморителен. Долу се намират все по-зловонните палатки, които са временни домове за хиляди семейства. Бежанците са пристигнали в долината няколко дни, след земетресението, следвайки 82-ра дивизия на армията на САЩ, която помага с храна в тази страна с много стръмен релеф, затрудняващ доставянето на помощите.

Групата получава поредната пратка с хуманитарни провизии в неделя, при визитата на главния секретар на ООН - Бан Ки-муун. Заедно с Пен и актрисата от "Грозна като смъртта", която също е тук, за да помага - Мариа Бело, те обиколиха постройките на ООН.

Пен не е бил в Хаити досега - "Гледах 10 минути от новините и започнах организацията" - казва той. Но след два месеца работа вече говори, като ветеран-доброволец: "Не мисля, че някой, който не е бил тук, знае каквото и да било за бедността, или какво означава лоша инфраструктура".
Той говори по-спокойно от повечето доброволци, заклеймявайки спекулациите, свързани с бедствието и корумпираните местни власти, които източват помощите. Пен настоява за поставяне на подове на палатките, за да се избягват зарази и наводнения и предупреждава, че растящото насилие в лагера може да е знак, за предстоящо избухване на напрежението.

На въпрос на репортер от Хаити за личните му постижения в страната, актьорът скромничи: "Какво съм направил? Изкарах последните 20 минути в разговор с вас."

Обръща се и отива да работи.