Вдовицата на Самоковеца иска да й отблокират сметките, за да си плати данъците

Архив Варна

19-03-2010, 11:02

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Вдовицата на убития Константин Димитров Самоковеца Ангелина поиска днес от съда да бъдат частично отблокирани сметките й, за да може да плати свои и на сина си публични държавни вземания.

Тъй като тя не успя да каже точно какви са задълженията й към държавата, магистратите от Софийски градски съд поискаха от данъчните власти справка. След това ще се прецени дали ще бъдат отблокирани средства. Засега сметките остават под запор.

В съда адвокатът на Ангелина Димитрова поиска да бъде вдигната частично възбраната върху капиталите на "Боро Груп Травъл Лондон ЕООД" в "Инвест банк". В същото време обаче тя е обвинена в това, че на 22 март 2004 г. в София, в качеството си на управител и едноличен собственик на капитала на "Борогруп травел Лондон" ЕООД, е продала всичките си 400 дяла на дружеството на обща стойност 40 000 лв. на "Адамко" ЕООД, регистрирано в САЩ. За това прокуратурата твърди, че Димитрова не е собственик на капитала на "Боро Груп". Според държавното обвинение собственик е офшорна компания.

Това не е първият случай, в който вдовицата на Самоковеца иска да й бъдат отблокирани сметките. Миналият октомври беше отменен частично запора в размер на 358 495 лв., за да може Димитрова да се издължи на Агенция "Държавни вземания", след като бяха запорирани сметките и имущество на мъжа й.

Самата Ангелина е подсъдима за контрабанда. Според прокуратурата п рез 2000-а година тя е пренесла през границата на страната сконтрабандни стоки за 697 741 лв. без знанието на митницата и фалшиви фактури. Тъй като вече 7 месеца от страна та турските власти не е изпълнена наша съдебна поричъка по случая, делото днес отново беше отложено. Този път за 20 май. И този път нашия съд отново напиша писмо до Турските власти.