Министър Борисова: Приоритет е националната здравна карта

Архив Варна

22-04-2010, 11:03

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Реформа, която ще се прави разумно бавно, премерено и подготовено, обеща на първата си пресконференция днес новият здравен министър Анна-Мария Борисова.

Тя представи част от "краткосрочните си планове" за здравеопазването и обясни, че не я интересува колко ще е дълъг престоят й в институцията и, че е дошла да върши работа, "не да престоява".

“Аз знам вашата диагноза и вашият проблем. Не случайно премиерът избра клиницист, защото аз мога да покажа проблемите”, каза Борисова.

"Единственото изискване на премиера е било да му се посочи честен човек. Била съм препоръчна. Един ден господин Борисов ми се обажда по телефона. Отначало не можах да схвана - нали и ако на вас ви звънне премиерът, ще се учудите - и му казах, че сме на вилата. Така стана: Аз си почивах на вилата, а той нямаше търпение да види един честен човек". Така министърката обясни технологията на избора й.

Борисова описа състоянието на здравеопазването така: "Статусът е лош, вие знаете, всички знаем. Ще се работи много трудно, всички знаете. През 2001 г. е имало 293 болници, докато сега през 2010 г. - са 414. Всички те черпят обществен ресурс. Националната здравна карта е определила минималният размер на болниците, но не и максимален”.

Тя обяви, че не е против увеличаването  на болниците, но е необходимо сравнение с останалите европейски страни. На 100 хил. души в България индикаторът е 3.8 – 4.6, а в страните от Европейския съюз - 3.0. Констатира още и , че има неравномерна обезпеченост с медицински специалисти в страната.

"Напишете това изречение: всеки ден по един лекар напуска България", уточни здравния министър, повтори изреченито и продължи: "Аз съм жена на възраст и на мен ще се наложи някой ден някой да ми сложи диагноза".

"Кой е основният проблем в здравеопазването - липсата на съдържание. Наложителна е реформа. Аз усещам, че и обществото съзрява това, вижда че това му е необходимо. Затова ето какво ще започна". Това каза още Борисова и набеляза своите първи стъпки: да сформира екипът си, което се оказало нелека задача, защото "е трудно да се намерят съмишленици и лоялни хора"; да се продължи здравната реформа, "въпреки вашите усилия да ме изкарате от психологическо равновесие. Не успяхте", заяви Борисова и каза, че журналистите трябва да бъдат коректни.

Три цели за изпълнение в следващите три месеца си набеляза министърката: "Събираме сведения за болниците, да бъдат определени медицинските стандарти по специалности и да бъде изготвена национална здравна карта до три месеца".

"Аз искам да осигуря качествено здравеопазване навсякъде в страната. Искам всеки болен да получи диагноза. Центърът на реформата, трябва да бъде болният", каза още Борисова.

Кандидатурата за директор на здравната каса в момента се обксъждала с премиера, но засега имали спорове по този въпрос.