Адвокат Марковски: Билбордовете мачкат коли като миксер домат

Новините

05-05-2010, 09:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Рекламните билбордове по нашите пътища и магистрали ги правят с такава здравина, че няма шанс кола, като се удари там, да не бъде като смачкан домат в миксер".

Това заяви пред БТВ адвокат Марин Марковски.
Дебатът по темата за опасните ракламни билбордове беше предизвикан от зачестилите инциденти на пътя именно заради тях. Според главен инспектор към охранителна полиция Валери Митов тези съоръжения само отвличат вниманието на шофьорите. До лятото на миналата година техният брой по пътищата бил 6807, но това не била точната цифра. "Голямата им бройка възпрепятства и адекватния контрол. Мисля, че трябва да се насочим към безопасността на движението - изграждането им чрез тънкостенни тръби, отдалечаването им от настилката на десетки метри, изграждането на еластични огради пред тези съоръжения", обясни комисарят.

Според адвокат Марковски положението с рекламните билбордове у нас можело да се опише само като "Параграф 22". "Още през 1972 г. е бил издаден указ на Държавния съвет у нас, който забранява билбордовете по автомагистрали, защото разсейват. Този указ не е отменен. Същевременно има Закон за пътищата, който урежда въпроса с условията за поставяне на рекламните съоръжения", сподели юристът.

Общото мнение на специалистите е, че пътищата и автомагистралите на страната ни продължават да бъдат осеяни с рекламни билбордове, много от които са незаконни и застрашават живота на хората. В повечето страни-членки на Европейския съюз големите рекламни съоръжения около пътищата са на изчезване или са разположени на десетки метри от пътното платно. В Гърция, например, те са напълно забранени.