16 жертви и десетки погребани живи при взрив на мина в Колумбия

Архив Варна

17-06-2010, 15:09

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Експлозия в мина в северозападна Колумбия, вероятно причинена от изтичане на метан, е убила поне 16 миньори, а десетки са под земята вече повече от 10 часа, съобщи президентът Алваро Урибе днес, предава АП.

Властите съобщиха, че експлозията късно вчера е причинила събаряне на входа на тунела на мината Сан Фернандо, дълга 2 км и дълбока 150 м.

Урибе публикува информация за мината на сайта на правителството: "Това да тъжи новини", пише той в изявлението, допълвайки, че погребаните миньори са в много голяма опасност.

Двама ранени работници са успяли да избягат от мината в град Амага, Антиокия - родния департамент на Урибе.

Между 70 и 80 работници са били в кариерата в момента на експлозията "защото за лош късмет се е случило по време на размяна на смените", каза ген. Алберто Мейя. Той допълни, че спасителен екип от 22-ма войници от специалните сили, са изпратени на място, за да помогнат.

Още поне 100 спасители работят на място, каза директорът на Червения кръст в департамента Беатриз Делгадо.

Директорът на Колумбийския минен институт, Марио Балестерос, каза, че миналият месец мината е била проверена за сигурността в нея.

За да се предотврати натрупването на метан, често в каменовъглените мини вентилационните системи са оборудвани със сензори, поставени в шахтите.

Щом мината в преминала инспекцията за безопасност, вероятно е имала такава система, заяви Балестерос.

Най-малко девет работници бяха убити в същата мина през август миналата година.