Виртуозът на виолата Юри Башмет и Московски солисти с два концерта на Варненско лято

Архив Варна

06-07-2010, 14:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На 6 юли и 7 юли от 19.30 ч. във Фестивален и конгресен център "Виолист номер едно на днешното време" Юри Башмет ще бъде диригент и солист на Камерен ансамбъл Московски солисти,

като част от програмата на Международния музикален фестивал Варненско лято 2010.

Ксения Башмет от Камерен ансамбъл Московски солисти ще бъде солист на пиано, а Кристоф Барати на цигулка.

Отдадеността нa Юри Башмет на музиката и музикантите е феноменална. Той е солист, камерен изпълнител, диригент на два оркестъра и преподавател в Москва, в Сиена и в Кронбергската международна академия.

Виолата получава признание, като солов инструмент през ХХ век и Юри Башмет има голяма заслуга за това.

Сред знаковите му интерпретации са концертите на Бела Барток и Паул Хиндемит и Сонатата за виола, последната композиция, създадена от Шостакович.

За Башмет са създадени много съвременни творби от Алфред Шнитке, София Губайдулина, Гия Канчели, Александър Раскатов.

Освен като солист, Башмет концертира по цял свят със своя камерен оркестър Московски солисти.
Това е оркестър със специфично звучене и уникален колорит.

Със същия ентусиазъм, с който Башмет работи за създаването на нов репертоар за виола като солист, той обогатява и репертоара за струнен оркестър, както с нова музика, така и с преоткриването на стара.

Оркестър Московски солисти се радва на успешно сътрудничеството с лейбъла Onyx. Техният първи компактдиск с музика на Шостакович, Свиридов и Вайнберг се посреща с възторг. Вторият им компактдиск с музика на Стравински и Прокофиев печели Награда Грами за 2008 г.

Ксения Башмет е родена в Москва през 1980 г. Завършва Московска консерватория при проф. Лев Наумов. Там продължава с магистратура, специализира камерна музика и акомпанимент. Носител е на ІІІ награда от Първи международен конкурс за камерна музика Танеев, Калуга 2002 г. и ІІ награда от Международен конкурс за камерна музика, Калтанисета 2003 г.
Лауреат е и на младежката награда Триумф 2004 г.
Участва в много международни фестивали. Концертира като солист в Европа, САЩ, Япония и Израел, в зали като Нова Токийска опера, Мюзикферайн и зала Бетовен във Виена, Голямата зала на Московска консерватория.

Кристоф Барати е роден в Будапеща през 1979 г., но детството си прекарва във Венецуела. По-късно учи в Музикалната академия Лист, Будапеща. Негови учители са Ида Хендел, Йехуди Менухин, Рикардо Ричи. Лауреат е на конкурсите: Кралица Елизабет, Брюксел 1997 г., където взема ІІІ награда и наградата на публиката; Жак Тибо, Париж 1996 – ІІ награда; Родолфо Липицер, Гориция 1995 – І награда.
Участва на международни фестивали. Свири с диригенти като Владимир Спиваков, Юри Башмет, Курт Мазур и Юри Темирканов, с оркестри като Берлинския радиооркестър, Филхармоничен оркестър на Радио Франс, Руски национален оркестър и с всички унгарски оркестри.
Концертира в престижни зали като Концертгебау в Амстердам, Берлинската филхармония, Голямата зала на Московска консерватория, Концертхаус в Берлин, Сантори Хол в Токио.

Във вторник Юри Башмет и Московски солисти ще изпълнят творбите на В. А. Моцарт – Дивертименти K 137 и K 138, на Алфред Шнитке – Концерт за пиано и струнни и на Феликс Менделсон - Бартолди - Концерт за цигулка и оркестър ре минор.

В сряда, 7 юли, програмата е: Й.С.Бах – Бранденбургски концерти N 3 и 6, Едисон Денисов – Камерна музика за виола, чембало и струнни, Франц Шуберт – Соната Арпеджионе за виола и струнни (ар. Р. Балашов) и Бела Барток - Дивертименто за струнни.

За информация за програмата на Варненско лято посетете: www.varnasummerfest.org