Затворници пускат марка млечни продукти на пазара

Новините

22-08-2010, 10:39

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Собствена марка сирене и кисело мляко ще пуснат до дни на пазара смолянските затворници, съобщи директорът на Трудово-поправителното общежитие за лишени от свобода "Герзовица" Христо Солаков, предаде "Фокус".

Всички необходими разрешителни вече са получени от страна на администрацията на затвора, като се чакат подписаните документи и сертификати, за да може произвежданите от затворниците млечни продукти да намерят място в магазинната мрежа.

Все още не е измислено име на сиренето и киселото мляко, цената също също тепърва ще се калкулира.

Солаков обясни, че е възможно да се търси начин продуктите да се превърнат в географска марка, която да носи необходимата информация за качеството си още от името.

Той добави, че всичко е съгласно ветеринарните изисквания и закона, като технологията, по която ще се произвеждат млечните продукти, не позволява влагането на заместители на млякото или сухо такова, което ще рече, че те ще се правят от натурално овче и краве мляко.

Затворническото общежитие е сред малкото мандри, които заедно с кравето кисело мляко ще пусне на пазара и овче - собствено производство.

В момента лишените от свобода се грижат за 127 овце и 60 агнета. Последните са били 120 преди 3 месеца, но половината са продадени по време на Великден и Гергьовден.

Имат и 17 дойни крави, от които 8 са постоянно в подготовка за раждане и 5 телета.

Ежедневно се добиват по 200 литра краве мляко и около 60 литра овче мляко, като овчият продукт е само в периода от месец април до средата на август, когато спира лактацията при овцете.

Смолянските затворници се грижат за стадата овце и крави от близо 10 години, като досега млякото отиваше за задоволяване нуждите на самия затвор.

Преди време обаче кравефермата на затвора бе определена за първа категория, което е една от основите причини да се направи и модерна мандра за производство на млечни продукти.

Солаков съобщи още, че в момента се работи и по нов проект, който цели да обучи лишените от свобода на отглеждане на риба.

За целта се строят специални бентове за отглеждане на пъстърва по поречието на една от реките в местността "Герзовица".

Паралелно с това затворници отглеждат като домашни любимци няколко диви животни – семейство муфлони, сърна и елен, диви прасета, зайци, патици и др.

В момента най-голямата гордост на мъжете зад решетките е еленът, който е в превъзходна форма и има почти двуметрови рога.