"Монитор": Разследват братя Диневи за частното море край Несебър

Архив Варна

31-08-2010, 03:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Прокуратурата проверява скандалните бизнесмени Динко и Йордан Диневи

Причината е сигнал, подаден от несебърската партия ДЕЛА, че яхтеното пристанище на братята „Марина Диневи” в курорта “Св. Влас” е незаконно, пише "Монитор".
А освен част от плажната ивица, то е захапало и акваторията на Черно море.
Това стана ясно вчера от интервю пред bTV на лидера на ДЕЛА и общински съветник в града Атанас Терзиев. Телевизията беше поканила пред камерите си и самите братя Диневи, както и кмета на Несебър – Николай Димитров. В крайна сметка обаче, в ефир се появи само Терзиев. Диневи проводиха адвоката си, който оправда отсъствието им с мотива, че
заминали внезапно за чужбина.
Градоначалникът на Несебър пък отказа участие с аргумента, че предаването щяло да се превърне в линч срещу него.
Николай Димитров придоби известност като кмета на Октопода, след като стана ясно, че шеф на предизборния му щаб е бил един от аверите на Алексей Петров–Трактора –  Марчело Джотолов.
Първите постъпки за строителството на пристанището са направени преди 6 години. Документите са подадени от фирмата на Динко Динев - „Куентин”, а през 2006 г. дружеството получава нотариален акт за собственост на  24 602 кв. м земя, върху които да издигне пристанището.
Няма разрешително за строеж или концесия.
Нотариалният акт е издаден въз основа на съгласувателни писма с министерствата на регионалното развитие и на  транспорта. Съгласува раждане на пристанище, но дали това ще е концесия или отстъпено право на строеж, не е ясно. Няма стар номер, не е наследствена земя, няма продажба. Как е издаден този нотариален акт, трябва прокуратурата да каже”, отсече Терзиев, който е категоричен, че липсват основни документи по сделката.

Разследването по сигнала се движи от Районната прокуратура в Бургас, като по разпореждане на обвинителите в момента Икономическата полиция проверява „Марина Диневи”.По неофициална информация държавата е върнала близо 8 млн. лева ДДС на бизнесмените за строителството на пристанището. Ако обаче се окаже, че обектът действително е незаконен, братята нямат право да получат тези пари. Строителството на пристанището се проверява и от регионалното министерство, като от МРРБ разследват как и с какви аргументи главният архитект на община Несебър е издал разрешителното за строеж през 2005 г.