"Монитор": Спират проекти за ток от вода и вятър заради „Натура 2000”

Архив Варна

12-11-2010, 06:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Няма да бъде одобрена нито една нова водноелектрическа централа, ако не съответства на плановете за управлението на четирите речни басейна у нас.

Това предупреди зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева по време на форум за държавната политика и бизнес възможностите в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), съобщава "Монитор". Според Манева трябва да се усъвършенства националният план за действие за енергия от възобновяеми източници. Заради разширяването на защитените зони от европейската екомрежа „Натура 2000”, може

да се наложи промяна и дори спиране на инвестиционни проекти

които в момента на издаването на разрешителните им не са попадали в обхвата на защитените територии, добави Манева, цитирана от Медиапул. Тя обясни още, че докладите за ОВОС не се разглеждат, защото после ще трябва да се преработват, за да съответстват проектите на ограниченията в разширените и новите зони.

Поправките за закона за възобновяемите енергийни източници предвиждат задължение за инвеститорите във вятърни, соларни и други алтернативни мощности за производство на ток да плащат такса от 25 хил. евро за инсталиран мегават. Парите ще отиват в Националната електрическа компания (НЕК) за изграждане на мрежа за присъединяване на техните енергийни мощности.

В момента НЕК и електроразпределителните дружества, които са длъжни да присъединяват и да изкупуват тока от възобновяемите източници, се оплакват, че не им достигат средствата за подстанции и електропроводи до тези централи, тъй като ДКЕВР не им признава тези инвестиции в цените на електроенергията.

Eковедомството има редица забележки по изготвената оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на плана, разработен от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Документът бе изпратен за съгласуване с Европейската комисия на 30 юни 2010 г. без ОВОС, като не бе направена и оценка за съвместимостта му с ограниченията в засегнатите от намеренията на инвеститорите във вятърни, соларни и водни централи „Натура” зони.

Причината за това бе закъснялата изработка на документа.

От Брюксел още няма становище по ВЕИ плана

който трябва да провежда държавната политика в тази област до 2020 г. От екоминистерството обаче смятат, че преди да се предаде в съвета, ВЕИ планът трябва да се съгласува с останалите документи за стратегическо планиране в страната.

Експертите на МОСВ посочват също така, че липсват данни и карти за потенциала на различните по вид възобновяеми енергийни източници. Според тях планът съдържа множество мерки, целящи да доведат до още по-бурно развитие на сектора, и това може да се отрази негативно върху движението на птиците, да ерозират почвите заради сечта на дървесина за изгаряне на биомаса в промишлеността и домакинствата, както и да се увредят местообитания и биокоридори.До края на годината инфлацията у нас ще бъде не повече от 3-3.5 процента. Това ниво ще се запази и през следващата година и може дори малко да намалее, смятат от центъра.

С 32 на сто е увеличен износът

до началото на септември на годишна база. Вносът също се увеличава, но само със 7,2 на сто. Още през юни експортът е достигнал предкризисните си нива. Необходимо е обаче подобрение на структурата му, защото сега повече от 60 на сто се пада на суровини и енергийни ресурси.

Положителна е тенденцията обаче при изнасянето на резервни части.