"Гората не е само дървесина" - шествие в София и протест в Бургас

Животът

21-11-2010, 08:04

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" организира шествие за българската гора, което ще тръгне от НДК в неделя, в 14 часа.

То ще премине през центъра на София и ще завърши в градинката до Народното събрание. Протест ще има и в Бургас – пред Община Бургас, по същото време.

През тази седмица новият проектозакон за горите е включен в програмата на парламента за първо четене в пленарна зала. Сегашният закон за горите има нужда от промени, но между добрите идеи в новия проектозакон са се промъкнали и някои много тревожни. Например:

- Държавните гори в защитените територии като Витоша, Рила и Пирин ще може да стават частни. Преди 76 години държавата е правила точно обратното – купувала е частни гори, за да може да обяви Народен парк Витоша например.

- Създава се възможност управлението на природните паркове да мине от държавата към общините. Така например община Сливен ще може да управлява Природен парк Сините камъни, а община Царево – Природен парк Странджа.

- В горите ще може да се строят ски писти и вятърни централи, но изсечените терени ще продължат да се водят гори на хартия и това ще спести милиони левове на инвеститорите.

- Някои от заменените гори ще могат да се застрояват, въпреки обещанията на министри, че заменените гори ще останат “бутикови гори”.

Подпишете националната петиция на природозащитната отганизация WWF, адресирана до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до премиера Бойко Борисов, за подобряване на законодателството, част от кампанията "Гората не е само дървесина".

До сега еколозите са събрали над 70 000 подписа - електронно и на хартия.