Осман Октай: Доган се опитва да излезе от изолация, скоро ще му вдигнат обвинения

Архив Варна

01-03-2011, 10:44

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Ахмед Доган ще излъчи собствена двойка кандидати за президентските избори и на балотажа ще се опита да сондира и договаря зад завесата", прогнозира Осман Октай, един от основателите на ДПС и дългогодишен оргсекретар на движението, пред БиТиВи.

Според него Сокола едва ли ще използва официални срещи с лидерите на политическите партии за договорки, а ще прибегне до посредничеството на подставени лица.

Октай коментира информациите за евентуална среща на Доган с царя, за да го агитира да се кандидатира за президент, като знак, че лидерът на ДПС се опитва да излезе от политическата изолация и отправя послание, че ще присъства на задаващите се избори.

Осман Октай очаквал скоро да бъдат повдигнати обвинения срещу Доган вследствие на разследванията от Главна прокуратура.

„Касим не е случаен в движението, не само защото бе в затвора с Доган и 20 години легализираше миналото му. Той очевидно разполага с информация, която останалите нямат. Все пак два мандата оглавяваше комисията по вътрешна сигурност, имаше и пряк контакт с шефовете на разузнавателните служби", обясни Октай.

Най-вероятно информацията, с която разполага Касим Дал е свързана с образуваните отдавна във Върховната касационна прокуратура 4-5 разследвания срещу Доган, каза Октай. „Предполагам, че Касим знае много за тях, че е възможно по тях да бъдат повдигнати обвинения", обясни той. За него въпросът с милионния хонорар по проекта „Цанков камък" не бил приключен с решението на Върховния административен съд. Прокуратурата продължавала да работи по него и по „обръчите от фирми и данъчните".

В случая обвинението не играело политически ходове. "Но ако бъде повдигнато обвинение и някой поиска имунитета на Доган, това би бил тежък удар преди изборите", прогнозира Октай.