Премиерата на „Островът” на Камен Калев ще бъде в Кан през май

Варна Лайф

20-04-2011, 11:39

Снимка:

СНИМКА: cinefish.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Новият филм на българския режисьор Камен Калев „Островът” ще има премиера по време на 64-тото издание на фестивала в Кан, съобщи cinefish.bg.

Тазгодишното киносъбитие ще се проведе от 12 до 22 май на живописната френска Ривиера.

След като вчера беше обявен официалният списък с филми, които влизат в  програмата на „Петнадесетдневката на режисьорите” в Кан, с радост научихме, че „Oстровът” е българското заглавие в престижната селекция. Виж селекцията тук.

Това е второто участие на  Калев в „Петнадесетдневката на режисьорите” и четвъртото в рамките на фестивала. Началото е поставено  през 2005 г. и по-късно през 2007 г., когато нашият режисьор  влезе в „Седмицата на критиката” с късометражните проекти „Върнете заека” и „Лошия заек”, реализирани съвместно с Димитър Митовски, а само след две години предизвика фурор сред кинообщестото с пълнометражния си дебют  „Източни Пиеси”, чиято премиера беше отново на лазурния бряг.

След две години Камен Калев отново отива в Кан, за да представи своя втори пълнометражен филм "Островът".

Снимките на „Островът” се състояха на романтичния остров Света Анастасия, край бургаския залив, където актьорите и екипът живяха под един покрив месец и половина, прекарвайки една меко казано нестандартна и необикновена лятна  ваканция.

Сходна е историята за любовта на Софи (Летисия Каста) и Данийл (Туре Линдхардт), главните персонажи във филма, чието пътуване до България за лятната отпуска ще остане  незабравимо за цял жиовот. За  да опише тази необикновена  история,  Калев  дава роли на актьори от ранга на Руси Чанев

(Павел), Бойка Велкова (Ирина) – съдържателите на малък ресторант на острова и Михаил Мутафов – фараджията. Малко след пристигането на Софи и Данийл на острова, жегата и малцината мистериозни обитатели на мястото започват силно да влияят на настроението и развоя на събитията там.

Островът постепенно изважда наяве техните дълбоко погребани страхове и това поставя любовта им на изпитание. За да го преодолеят, те трябва смело да скочат в неизвестното...

Чилийския режисьор и философ Алехандро Ходоровски Камен определя като „кръстник на филма”. „Сцената, в която ексцентричният Ходо се съгласява да играе самия себе си, е заснета през последния снимачен ден в Париж, но се явява първа във филма и е от особена важност в сценария,” казва режисьорът.

В продукцията участват още Любен Дилов – син, Иван и Андрей, Милен Цветков и много други.

Очакваме премиерата на филма у нас през октомври, но преди да се завърне на родна земя  му пожелаваме дълъг и щастлив живот по време  на международните  филмови фестивали.