Прогноза: Плащаме над 100 млн.лв. през следващите 5-7 г. по дела в ЕСПЧ

Новините

01-12-2011, 13:53

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Държавата е осъждана и по реституционни, данъчни и междуфирмени дела с наложени несправедливо големи запори върху бъдещи искания

България ще трябва да задели минимум 100 милиона лева през следващите няколко години, за да плаща за некачествено правораздаване в страната, съобщи Mediapool

като се позовава на собствено проучване във връзка с делата в Европейския съд по правата на човека. При висящи към момента 4000 дела и около 90% съдебни решения в полза на ищците по досегашни производства пред ЕСПЧ, излиза, че от бюджета ще трябва да се отделят най-малко 104 милиона лева през следващите между 5 и 7 години (средната продължителност на едно дело пред Европейския), за да се плати за нарушените човешки права на българите.

При 4000 висящи дела към момента и устойчива практика на ЕСПЧ да допуска само жалби с почти доказано нарушение на правата, България най-вероятно ще плати обезщетения по близо 3600 дела. В тази ситуация прогнозната сума от 104 милиона лева е най-малкото, с което бюджетът може да се отърве.

В момента основната част от заведените дела са за бавно правосъдие (700), които са 17.5% от всички "висящи" жалби. Следват допуснатите жалби за липса на ефективни вътрешноправни средства за защита (13%), над 10% са делата за лошите условия в арестите, реституционните дела и делата за полицейско насилие. Българската държава вече е осъждана за такива казуси и всяка нова жалба по сходни случаи ще бъде разглеждана по бърза процедура.

От практиката на съда излиза, че държавата ни осигурява бавно или никакво правосъдие, полицейско насилие, нечовешки условия в арестите, липса на ефективна защита при подслушване, безхаберна администрация, нарушава религиозни права и правото на собственост на своите граждани.  От 29 ноември България е призната и за държава, която не спазва правата на непълнолетни заради процедурите при задържане във възпитателните институции.

Адвокат Михаил Екимджиев коментира, че до този момент пред Европейския съд са подадени и десетки жалби срещу дейността на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество.  Според него структурата на осъдителните присъди бележи значителна промяна от 2009 година насам. Дотогава България е осъждана основно за бавно правораздаване, полицейско насилие и лоши условия в арестите. Сега, освен по този вид дела, държавата е осъждана и по реституционни, данъчни и междуфирмени дела с наложени несправедливо големи запори върху бъдещи искания.  По тези дела вече се налагат обезщетения за стотици хиляди левове, а може да се очакват и решения за милиони. Екимджиев напомни, че се чака и решение по жалбата на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок за мораториума върху т. нар. "царски имоти". Само по това дело, ако държавата бъде осъдена, решението може да бъде за десетки милиони.

"Причината за осъдителните решения е безхаберието на държавата, която в продължение на години отказва да предприеме генерални мерки за предотвратяване на първопричините за завеждането на тези дела. Тя продължава да предпочита кротко и смирено да си плаща, вместо да направи направи своя анализ. Основната причина са лошите закони, лошите практики на съда и администрацията. Става дума за системни нарушения, които се извършват на конвейер", коментира адвокат Екимджиев.