IBM оповести иновации, които ще променят живота на хората в близките пет години

Новините

01-01-2012, 18:58

Автор:

Андрей Сердечнов

Всичко от Автора

Списъкът включва пет основни прогнози

Миналата седмица бе публикуван докладът  IBM Five in Five — списък на технологии, способни,според мнението на аналитиците на  IBM , в близките  пет години да  повлияят решително на нашия живот,  работа и развлечения.

Списъкът е направен на базата на изучаване на тенденциите в развитието на пазара и обществения  живот и, разбира се, е съобразен с разработваните  днес  технологии. Той включва пет основни прогнози.

РУТИННА АЛТЕРНАТИВНА ЕНЕРГИЯ
Според авторите на доклада, в близките години ще се появят възможности електричеството за домашни нужди да се генерира самостоятелно.  При всякакво движение и отделяне на топлина - било ходене, бягане,  загряване на компютъра, каране на велосипед или движението на водата по тръбите – ще се образува енергия, която ще се научим да съхраняваме. Затова в бъдеще ще можем да натрупваме кинетичната енергия, която  днес просто губим, и ще я използваме у дома, на работното или обществените места.

В материала като пример се дава  изработване на енергия в бита. Представете си миниатюрни устройства, които се прикрепват към спиците на велосипеда и  когато въртим педалите зареждаме съответния акумулатор. А когато пристигнем  до определено място ние ще можем да осигурим  енергия, да кажем, за  няколко осветителни уреда у дома ни.  

БИОМЕТРИЯТА ЩЕ ЗАМЕНИ ПАРОЛИТЕ  
Биологичните характеристики на човека ще се използват за защита на личните данни. Например, няма да е необходимо да се измислят и запомнят пароли към интернет-ресурси. А за да ползваме без какъвто и да е риск банкомата, ще е достатъчно да кажем името  си или да погледнем миниатюрния датчик, разпознаващ уникалния рисунък на ретината на окото.

При проверка на остатъка в сметката ви с помощта на мобилния телефон или лаптопа безопасността ще се осигурява по същия начин. Всеки човек има уникални биологични характеристики – сбор от биометрични данни. На основата на чертите на лицето, рисунъка на ретината и звука на гласа програмното осигуряване може да състави уникална парола за интернет, достъпна само за носителя на съответната ДНК.           

                                                                      
А при използването на така наречената мултифакторна биометрична идентификация разумните системи ще могат да събират цялата  тази информация в реално време и да проверяват нейната автентичност и съответствие на профила на ползвателя всеки път при опит за достъп в данните.  

ЧЕТЕНЕТО НА МИСЛИ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В РЕАЛНОСТ
Учените в IBM търсят начин да установят  връзката между  мозъка и електрониката, например чрез компютър или  смартфон. Та  когато потрябва да позвъниш на някого  или да преместиш  мишката по екрана, да бъде възможно само да помислиш за това.  

Специалистите по биоинформатика са създали гарнитури с усъвършенствани датчици за отчитане на електрическата активност на мозъка. Те разпознават израза  на лицето, нивото на възбуда и концентрация, четейки мислите на  човека без каквито и да било физически усилия от негова страна.

Предполага се, че индустрията за игри и развлечения  през следващите пет години ще получи  и такава технология. Освен това лекарите ще могат да я  използват при изследване на  мозъчната дейност. Навярно и при рехабилитация  след инсулт и при изучаване на различните нарушения на работата на мозъка, например  аутизъм.

ЦИФРОВО РАВЕНСТВО
В условията на глобализация благосъстоянието и ръстът  на  икономиката все по-силно ще зависят от достъпа до информация. Благодарение на развитието на мобилните технологии през следващите пет години значително ще намалеят различията  в достъпа до  информация.  Днес на света живеят 7 милиарда човека. Според направените  прогнози след пет години ще бъдат продадени 5,6 милиарда мобилни устройства, тоест те ще бъдат притежание на 80% от населението на планетата. Мобилната връзка  ще поевтинее  и тези, които не получават високи доходи ще получат  по-големи възможности. Мобилните технологии все повече ще  се използват за достъп до важна информация и ще предоставят на хората полезни услуги с помощта на нови решения и модели за бизнес, такива , например, като мобилната търговия  и дистанционното медицинско обслужване.   

СПАМЪТ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ВЪВ ВАЖНА ПОЩА
Не  е изключено  ситуацията със спама да се измени  в по-добра посока. След пет години рекламата, на която вие днес не разчитате, навярно ще отговаря  на  вашите индивидуални интереси и предпочитания и спамът като понятие фактически ще изчезне. Заедно с това филтрите за нежелана поща  ще бъдат усъвършенствани  до такава степен, че никой повече няма да ви безпокои без причина.

И веднага щом като билетите за концерта на любимата ви трупа в единствено свободната ви вечер се появят по касите, системата веднага ще ги запази и ще ви информира за това. А вие ще можете да си ги купите направо чрез мобилния си  апарат. Днес вече се разработва съответната технология за анализ и интеграция в реално време на данни за всички аспекти от живота на човека от социалните мрежи и другите сайтове. На базата на такъв анализ ще бъде подготвяна информация, която ще бъде полезна на всеки един човек.  Дали това ще бъдат новини, спорт или политика – всички полезни и нужни сведения ще бъдат поверени на съответните технологични системи, което  ще може да опрости вземането  на съответните решения.