"Не на шистовия газ" огласи Пловдив

Архив Пловдив

14-01-2012, 15:50

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

Противниците на добиването на шистов газ изискват Народното събрание да гласува мораториум, а в последствие и закон за забрана на технологията "хидравлично разбиване".

100 скандираха "Не на шистовия газ" днес в Пловдив. Шествието на Гражданската инициатива се събра по обяд пред аптека "Марица", продължи по Главната улица и завърши с митинг пред Центртална поща. Протестиращите бяха разпънали плакати "Кое правителство ще отрови водата и почвата на населението си", "Не на шистовия газ".  

Противниците на добиването на шистов газ изискват Народното събрание да гласува мораториум, а в последствие и закон за забрана на технологията "хидравлично разбиване", използвана при проучването и добива на шистов газ. За целта е инициирана и национална подписка в много градове, включително и в Пловдив. Добиването на тази разновидност газ доказано замърсява подпочвените води, а в земите където вече  е изпозван метода има голям процент увеличение на онкологичните заболявания.
Очаквано Националния протест бе най-масов в столицата. Оттам дойде и новината, че гласът на българина все пак има някакво значение и това, че народът излезе от обичайната за обществото ни апатия има своя смисъл.

В петък председателят на Народното събрание Цецка Цачева се е срещнала с част от протестиращите и им е съобщила, че в понеделник на извънредно заседание на икономическата парламентарна комисия ще бъде обсъден въпросът с проучването на шистов газ.
  ГЕРБ са взели политическо решение да се наложи мораториум върху проучването му. Още в сряда мораториумът трябва да мине в пленарна зала, пене така уверява Цачева.

Управляващите са заявили още пред представителите на гражданското общество, че в тяхната група има консенсус и те ще подкрепят мораториум, а впоследствие ще участват в приемането на законова забрана.
  Те са декларирали, че в момента тече работата върху осъвременяването на Закона за подземните богатства, синхронизирането с Европейските директиви и включването на задължителен ОВОС още на ниво проучване за всякакви сондажи за нефт и газ.

Припомняме че, протестни действия се провеждат в  още 11 града в цялата страна - София, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Добрич, Шумен, Велико Търново, Благоевград, Смолян и Казанлък.