Консенсус в Асеновград –подписа се харта

Архив Пловдив

19-01-2012, 15:55

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

Постигнатия консенсус между различните партии ще донесе открито и по-добро управление на общината. Хартата включва основни политики за развитието на общината.

Председателите на групите общински съветници от управляващото мнозинство в Общински съвет Асеновград сложиха подписите си под хартата „Отговорно управление за достоен Асеновград”, съобщиха от пресцентъра на община Асеновград. Документът подписаха Маргарита Стоилова – БСП, Ферди Кадир – ДПС, Атанас Ников – СДС, и Гинка Николова – НДСВ.

В Съвета на хартата влизат председателите на политическите групи и двамата зам.-председателите на местния парламент, а до седмица ще бъде избран и председател на Съвета, който ще се събира поне веднъж месечно. Хартата бе представена от председателя на Общински съвет Асеновград - д-р Светозар Шуманов. "Консенсусът около такъв вид документ е прецедент за Асеновград, а хартата гарантира провеждането на открита политика на местно ниво за добруването на асеновградчани", заяви Шуманов при връчването на Хартата на кмета на общината д-р Емил Караиванов.

"Подписването на този документ е начина по който да декларираме пред асеновградчани какви са принципите на политиките, които смятаме да провеждаме", каза д-р Караивонов и допълни, че постигнатия консенсус между различните партии ще донесе открито и по-добро управление на общината. Хартата включва основни политики за развитието на общината.

Сред тях са интегрирано и устойчиво развитие на Асеновград и населените места в общината, оптимизиране на средата за бизнес и трудова реализация, адекватни социални политики в интерес на гражданите на общината, ефективни механизми за реално участие във властта на граждански структури, модерна и полезна администрация. Предвиждат се и дългосрочна инвестиция в екология и туризъм и коректност и консенсус при управленски решения и стратегии.