България с нов държавен глава

Архив Пловдив

22-01-2012, 08:48

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

Тържествената церемония по смяната на караула започва в 11:00 ч. пред Паметника на Незнайния войн.

България от днес ще има нов държавен глава. Четвъртия демократично избран президент на страната Росен Плевнелиев официалното встъпва в длъжност днес. Тържествената церемония по смяната на караула започва в 11:00 ч. пред Паметника на Незнайния войн.

Досегашният президент Георги Първанов и неговият наследник ще положат венец на паметника и с ще отдадат почит на загиналите за свободата на България. Церемонията ще завърши с тържествен марш на почетния караул. След това Първанов и Плевнелиев ще отидат в храма "Св. Александър Невски", където ще запалят свещ. На площада пред храм-паметника представителните части на Българската армия ще поздравят своя нов главнокомандващ. С 21 артилерийски салюта ще бъде отбелязана смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Гвардейският духов оркестър ще изпълни химна на България. Церемонията ще продължи в президентството, където Георги Първанов след два последователни мандата ще предаде поста на Росен Плевнелиев. Поксъно днес, новият президент ще се срещне с еврокомисаря за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева и с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан, които ще бъдат на посещение в България. Това ще бъде първата среща на новия президент след встъпването му в длъжност.