Хилъри Клинтън: ООН са изправени пред исторически избор за Сирия

Новините

02-02-2012, 11:51

Снимка:

AFP

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

„Всеки член на ООН трябва да вземе решение: На чия страна си?“, каза Клинтън по повод резолюция, осъждаща президента Башар ал-Аса, и позицията на Русия по въпроса

Държавите-членки на съвета за сигурност на ООН трябва да решат дали да се съюзят със сирийския народ или с „брутален диктаторски режим“, каза в сряда Хилъри Клинтън – държавен секретар на САЩ.

„Всеки член на съвета трябва да вземе решение: На чия страна си?“, каза Клинтън пред репортери, в отговор на въпрос за руската опозиция на подкрепена от Запада и Арабския свят резолюция, осъждаща президента Башар ал-Асад.

„На страната на сирийския народ ли сте? На страната на Арабската лига ли сте?“, попита щатският дипломат. „Или сте на страната на брутален диктаторски режим? Всяка страна трябва да обмисли това и да вземе решение“, каза Клинтън по време на друго събитие съвместно със сингапурския министър на външните работи К. Шанмугам. За членовете на съвета, натоварени с международните мир и сигурност, „е абсолютно наложително да можем да сме от правилната страна на историята“, каза още Клинтън. „И това означава да застанем на страната на Арабската лига и да застанем с хората на Сирия“, допълни тя. 

Клинтън говори след завръщането си от Ню Йорк във вторинк.

Резолюцията, предложена от Мароко и подкрепена от Арабската лига и Западните сили,  призовава Асад да отстъпи от властта и да сложи край на военните репресии, които според Франция, са оставили над 6000 мъртви в последните 11 месеца. Според арабския план Асан ще предаде отговорностите си на своя заместник, преди започването на преговори между опозицията и правителството.

Русия, дълговременен съюзник на Асад и един от основните му доставчици на оръжие, обяви, че ООН няма необходимата юрисдикция да наложи резолюция, призоваваша към смяна на режима в Сирия, позиция поддържана и от Китай.

Говорителят на Клинтън – Виктория Нюленд, припомни, че на срещата в Ню Йорк във вторник отговорността лежи на раменете на участниците.

„Мисля, че може да се долови осезаемото усещане, че Съвета за сигурност трябва да предприеме действие“,каза Нюленд пред репортери. „Мисля, че от страна на всички около масата има силно задължение за това съветът за сигурност да поеме отговорността си да пази мира и сигурността“.

Нюланд не посочи срок, в който ще бъде проведено гласуване, но призова за такова колкото е възможно по-скоро. Западен дипломат във Вашингтон каза, че има възможност руснаците да си променят позицията.

„Някои от нашите правителства са забелязали знаци, че руснаците не искат наистина да бъдат оставени сами. Но не сме сигурни дали това ще се случи“, казал той пред репортери при условие за анонимност. Запитан за възможността да бъде предоставена материална помощ на опозицията, дипломатът каза, че западните сили са фокусирани върху използването на съвета за сигурност на ООН като единствен начин за оказване на натиск върху режима на Асад за край на насилието.

„Не мисля, че в момента нашата стратегия отива по-далеч от това“, обобщил пожелалият анонимност дипломат.