Министър Павлова: Бургас може да усвои и 100 млн. лева по JESSICA

Архив Бургас

10-02-2012, 14:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Община Бургас ще влезе в надпревара с петте най-големи областни града в страната за финансиране на проекти за подобряване на градската среда.

За финансиране по програма JESSICA може да се кандидатства и само с безнес план. Това каза днес в Бургас министърът на регионалното развитие и блатоустройството Лиляна Павлова. Тя представи в града възможностите на европейската инициатива JESSICA.

„Условията в програмата дават възможност на фирмите да инвестират в големи проекти, като си направят дългосрочни планове, а през това време получават приходи от тях. По този начин се създава икономическа активност и работни места”, каза Лиляна Павлова.

Министърът уточни, че на този етап по инициативата са  заложени 100 млн. лв, като средствата са предвидени за шестте най-големи областни града в страната. Парите няма да бъдат разпределяни за всеки, а ще се отпускат, според качеството и ефективността на предложения проект. „Това дава шанс на Бургас, ако сте бързи и инициативни да усвоите средства не за един проект. Можете да усвоите пет или сто милиона, ако имате готовност с проекти, които да бъдат одобрени”, обясни още министър Павлова.

Кметът на Бургас Димитър Николов поясни, че общината от няколко месеца се подготвя по тази програма.

Основния конкурент на Бургас са Стара Загора, Варна и Пловдив.

За финансиране по тази програма могат да участват както общини, така и фирми и обществени организации. Дейностите, които поема програмата са свързани подобряване на градската среда, като това включа и развлекатели комплекси.

Дори и идеен, на общински или частен терен проектът задължително трябва да е съобразен с общия устройствен план на съответния град и ободрен от общината. Приемането на изграждане на терен частна собственост е новият благодатен елемент в програмата, а положителна роля играят и поблично – частните партньорства.

За да има евро финансиране трябва да се представи и финансов план за възвръщане на инвестицията за конкретен период.