Вивиан Рединг и Мария Неделчева в борба за правата на жените

Архив Пловдив

11-02-2012, 16:31

Автор:

Мария Зверева

Всичко от Автора

„Фактите са красноречиви. 60% от завършващите висше образование са момичета, но само 3% от тях заемат ръководни позиции. Във висшите училища по бизнес администрация най-добрите резултати показват момичетата, но след това най-добрите постове са заети от момчета”, коментира ситуацията Мария Неделчева

Конференция „Квоти за жени на ръководни позиции в бизнеса – трябва ли Европейският съюз да се намеси?” се проведе в Берлин. Форумът, председателстван от комисаря по правосъдие и зам.-председател на Елропейската комисия Вивиан Рединг, беше под егидата на Фондация „Конрад Аденауер”.

През март миналата година в отворено писмо Г-жа Рединг и Мария Неделчева призоваха бизнес лидерите „да решат дали стъкленият таван ще се срине от само себе си или пък първият удар ще бъде нанесен с чук”.

Срокък, поставен на големите компании, изтича. Очаква се тази година по повод Международния ден на жената Вивиан Рединг да обяви резултатите от анализа. На конференцията обаче стана ясно, че той няма да бъде положителен, защото само 8 фирми са отговорили на инициативата. Една от тях е приложила конкретни мерки, предвиждащи до 2014 г. да има 20% жени в управителните съвети, а до 2018 г. около 30-40%.

„Фактите са красноречиви. 60% от завършващите висше образование са момичета, но само 3% от тях заемат ръководни позиции. Във висшите училища по бизнес администрация най-добрите резултати показват момичетата, но след това най-добрите постове са заети от момчета”, коментира ситуацията Мария Неделчева.

През март 2012 г. Европейският парламент и Европейската комисия ще трябва да вземат решение по въпроса за законодателството на ЕС относно квотите за жени на ръководни позиции в бизнеса.