КЗП каза „Не” на чехли от Хърватско и детска туника от Бангладеш

Архив Бургас

16-02-2012, 17:39

Снимка:

Интернет

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Според  данните там детските кушетки не отговарят на изискванията за безопасност заради ръбовете, стърчащите краища и здравината на основата и частите на леглото.

2 вида детски легла родно производство, туника за момиченца от Бангладеш и дамски ортопедични чехли, изработени в Хърватска са изтеглените от пазара опасни артикули от началото на годината, показа репортерска проверка на БургасУтре в сайта на Комисията за защита на потребителите.

Според  данните там детските кушетки не отговарят на изискванията за безопасност заради ръбовете, стърчащите краища и здравината на основата и частите на леглото. Заради тези нарушения инспекторите на комисията са принудили производителя да изтегли креватчетата от търговската мрежа.

Дамските обувки от естествена кожа пък били забранени заради непозволени химически съставки, които могат да докарат екземи или алергии. Риск от удушаване е причината за забраната на туниката. Дрешката, която е произведена в Бангладеш, има дълги вързанки, които според инспекторите от комисията могат да бъдат много опасни.

Магнитчета против стрес, детски стоки, запалки и гумички за триене под  формата на лакомства,  изкуствени плодове са най-често причините за актове през изминалата 2011 г.

Антистрес магнитите надвишавали допустимата магнитна индукция многократно и затова са изтеглени от търговските обекти. Вместо да донесат успокоение обаче черните камъчета са абсолютно забранени за хора с кардиостимулатори и инсулинови помпи.  Бременни, хора с психични и нервни смущения също можели да пострадат от опасния продукт вместо да се отърват от напрежението.

Традиционно най-много изтеглени стоки има при детските артикули. От 224 забранени продукта 170 са предназначени за хлапетата, сочат данните на КЗП.

Диадеми и фибички крият опасност от нараняване заради острите си върхове, а детски столчета без спирачки могат да доведат до падане, показва информацията за забранените артикули.

Най-често под погледа на инспекторите попадат дрешките за най-малките с връзки в областта на главата, плажните аксесоари за малчуганите и стоки, наподобяващи храни.

Некачествените обувки за малки и големи пък почти винаги са изтегляни заради химически вещества, които може да образуват екземи или алергии.

През последните 12 месеца комисията е санкционирала и търговци, които са внасяли гумички за триене във формата на пържени картофки, шоколад, сладолед и други лакомства. Продажбата на изкуствени плодове също може да донесе глоба на продавачите или вносителите.