Оправдаха гарда от „Хелп” за убийство, ще лежи 3 г. за побой

Архив Бургас

09-03-2012, 12:07

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Според магистратите Ясен Минев е невинен за смъртта на шведа от ирански произход Барзан Ариф, но трябва да изтърпи ефективно наказание за побой над авера му - Джамал.

3 години решетки за побой и невинен за убийство на чужденец - това е присъдата на окръжните магистрати за гарда от дискотека "Хелп" Ясен Минев.

Съдът оправда Минев по по-тежкото обвинение - за умишлено убийство на шведа от ирански произход Барзан Ариф. Вчера прокурор Димо Маджаров поиска 17 години лишаване от свобода за гарда.

Според съда обаче той е виновен за побоя над чужденците. По обвиненията за телесни повреди магистратите присъдиха 3 г. затвор за причиняване на средна повреда и 1 г. за леката. Според българското законодателство при комулацията се изтърпява само по-високото наказание. 

Минев трябва да заплати и 8000 лв. обезщетение за нанесени неимуществени щети на Джамал. 

Кървавото меле се случи пред несебърската дискотека "Хелп" в лятото на 2007-ма. Вечерта започнала като всяка друга. Минев бил разпределен във фоайето, над диско залата. Двамата чужденци минали през него за проверка, той не намерил метални предмети и ги пуснал.

„Често туроператори ни правят забележка, че искаме по-щателно да проверяваме туристите, затова оглеждаме само формално. Чрез опипване”, обясни вчера в съда Минев.

Барзан и Джамал се отправили първо към диско залата, но после се прехвърлили в поп-фолк помещението. В един момент назрял конфликт и двамата приятели били изведени навън от колеги на Минев. Именно във фоайето започнал боят. Единият от чужденците ударил охранител, а после нанесъл юмрук в лицето и Минев.

Мелето се заформило, започнали да се събират хора. В един момент някой извикал ”Нож! Нож!” и настанала суматоха.

"Единият тръгна да бяга. Сблъска се на стълбите с някакви клиенти. Не знам какво стана после", каза в съда Минев.

След половин час колеги на Минев го извикали отвън да помага за качването на хората в линейката. През това време той слагал лед на окото си, което веднага посиняло.

"Имаше много събрани хора. Чужденците бяха вляво от входа, имаше линейка на улицата. Приближих се към тях, но единият се опита да се изправи, започна да бийства и аз скочих с крак върху него, за да го върна обратно на земята. Той държеше ключ между пръстите си и го размахваше. Един полицай му изви пръстите, докато аз му държах ръката, и му го отне", допълни гардът в обясненията си пред съда вчера.

Той и защитникът му - адв. Благой Потеров, са категорични, че ще обжалват присъдата. Вероятно решението на окръжните магистрати ще бъде протестирано и от прокуратурата.