"Назад към природата" призовават с артинсталация автори от "Включи града"

Архив Бургас

20-03-2012, 16:38

Автор:

Карина Кристиянова

Всичко от Автора

 

Платформата "Еластик" е дело на природозащитници, художници, приложници, дизайнери и др. Тя ще бъде разположена зад Летния театър.


 

"Назад към към природата" е посланието на авторите на артинсталацията “Eластик“, която ще бъде показана на фестивала за съвременно изкуство "Включи града".

Артплатформата е изработена изцяло от рециклирани материали, вещи от бита, отпадъци. Идеята е посетителите да попаднат в пространство, където са преплетени социалната и екологичната тематика и да провокират осъзнаването на връзката между тях, обясниха неговите автори.

Платформата "Еластик" е създадена от природозащитници, художници, приложници, дизайнери. Тя ще бъде разположена зад Летния театър.

Забележителни са и фантоматите на Венелин Шурелов. Те представляват хуманоидни фигури с телевизионен монитор в очите си. Задействат се срещу пускане на монета, но вместо лакомство или напитка произвеждат фантазии под формата на специфични аудио-визуални пейзажи.

Това са роботи, които функционират чрез избора на човека. По алеите в Морската градина ще можем да видим и Автомат за рисунки, чийто автор отново е Шурелов.

В Културен център Морско казино ще бъдат представени артинсталации на студенти от специалност Дигитални изкуства в Националната художествена академия. Една от тях, "Седни и Звучи", с автор Екип 1011 - Мартин Пенев, Велика Прахова, Нели Борисова, Николета Бончева, Христо Петко, се състои от шест стола, снабдени с въглавници-сензори, разположени на облегалките и седалките.

Когато човек седне на стол, задейства определен звук от предварително изготвена музикална композиция, когато се обляга, сменя варианти на звука. Всеки стол отговаря за определен сегмент от композицията - един е ритъмът, друг е бас линията, трети е основната мелодия и т.н. Зрителите се превръщат в участници и изсвирват свои варианти на предварително зададеното.

Бургас и фестивалът „Включи града” са избрани за място, където за първи път у нас ще бъде показан проектът ZOOM IN. Той стартира през 2010 г. с работно заглавие (Re)flexible по време на резиденция въвВаршава, Полша, по идея на Виолета Витанова и Станислав Генадиев с артистичен асистент Красен Кръстев. Развитието на проекта продължава в колаборация с Венелин Шурелов, който механизира пътуването на тялото в пространството.