Удрят ни цунами и горещини

Новините

26-04-2012, 07:27

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Прогноза за климатичните промени до края на века

Голяма опасност от приливни вълни, подобни на цунами, повишаване на морското равнище и 30 на сто повече горещи дни през лятото ни очакват до края на века, показва проверката на данните за промяна на климата, направена от Сметната палата, цитирана от „Монитор”.Прогнозите за климатичните промени в България за следващите 100 години са за меки зими и намаляване на броя на дните с пикови ниски температури; както и за нарастване на летните дни с 18-20% в повечето равнинни места в Южна България, както и повишение на средната температура с между 2 и 5 градуса до края на века.

Повишението на средногодишните температури на въздуха през 20-и век е най-голямо за последните 1000 години, а 10 от последните 15 години са измежду най-топлите години от 160 години насам, показва още анализът на експертите, извършили одит на изпълнението на адаптационните мерки на правителствата във връзка с изменението в климата за периода от 1 януари 2006 година до 31 декември 2010 година. Проверките са правени в Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните и Министерството на вътрешните работи, съобщиха от палатата.

Данните за глобалните промени в климата показват и за покачване на морското равнище, за повишена опасност от приливни вълни и зачестяване на силните природни бедствия. Страната ще става все по-уязвима към засушаване, горски пожари, намаляване на снежната покривка и изчезване на някои животински и растителни видове. Тези тенденции определят необходимостта от обединяване на усилията на страните за предприемане на мерки, от една страна, за ограничаване на вредните последствия от климатичните условия и от друга – за адаптиране към тези условия.