Иван Алексиев: Поморие е фаворит за домакин на Международен СПА конгрес

Архив Бургас

01-05-2012, 11:53

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Според кмета на морското градче Поморие предизвиква невероятен интерес на туристическите борси като една нова дестинация с възможности за развиване на медицински и балнеотуризъм. 

Иван Алексиев пое управлението на Поморие след местните избори през 2011 година. Освен туристически рай, предшественикът му остави и дългове от близо 5 млн. лева.

При встъпването си в длъжност, Алексиев се закани градът да получи добри условия за целогодишен туризъм, адекватна инфраструктура, легална сграда на читалището с кинотеатър и приет общи устройствен план.

На 28 април лентата модерната сграда на чителището беше прерязана. Очаква се туристическия поток да бъде обезпечен с достатъчно паркоместа, а ОУП на Поморие да бъде приет до края на годината.

Дали това ще стане обаче след като МРРБ реши да заръбза промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и какви са възможностите пред градоначалника за изход от тази сутиация, ето какво сподели за БургасУтре Алексиев.

Г-н Алексиев, в навечерието сме на новия летен сезон, как се подготвяте за него?

В момента подготвяме и внасяме в Общински съвет докладна за създаване на синя зона на територията на Поморие. Целта ни е с този проект да осигурим за сезона минимум между 850-1000 паркоместа.

Междувременно пускаме три терена за изграждане на безплатни паркинги, където да могат да паркират туристите и гостите през сезона. За да могат нашите туристи да се чувстват комфортно, трябва да им създадем условия. Това са хора предимно с лични автомобили, а спокойното паркиране е част от почивката. Те не трябва да се притесняват за колите си.

А какви са трудностите, които очаквате през този летен сезон?

Ако успеем да реализираме 1 000 места за паркиране, голяма част от трудностите ни за лятото ще отпаднат, защото това е един от най-големите проблеми, които стоят пред Поморие.

От друга страна не очаквам кой знае какви трудности. През последните две седмици проведохме срещи с концесионерите на ивиците. Централен плаж вече е готов и почистен. Източният в момента се подготвя, там активно се работи, така че до 6 май и той ще бъде изряден. Така ако сме добре организирани по отношение на ивиците и паркингите, няма да има сериозни проблеми пред администрацията.

Имате ли данни, относно потока от турсти, който се очаква да премине през Поморие тези месеци?

Да, определено ще има ръст на туристите. Информацията ми на този етап е за най-завишен интерес от страна на летовниците от бившите съветски републики. Те са и тези, които имат засилен интерес към имоти в района.

След тях се нареждат традиционните организирани групи от Германия, следващи в класацията са българи и англичани. Цялостния ръст на туристи за сезона, който се прогнозира е между 8 и 9%, но аз мисля, че ще бъде много по-голям.

Очакванията ми се потвърдиха след участието на Поморие в туристическите борси. Там беше заявен невероятен интерес към града ни като една нова дестинация. Предимството, е че вече се представяме не като морски курортен град, подходящ за почивка само три месеца в годината, а като столицата на балнеотуризма, с възможности за развиване и на медицинския туризъм.

Страната ни кандидатства през следващата година да бъде домакин на конгреса на европейската СПА асоциация.

Голямата новина е, че Поморие най-вероятно ще спечели домакинството през 2013 година на Международния спа конгрес. Тази година той ще се състои между 15 и 18 май и на него официално ще бъдем обявени като домакини.

Има една тема обаче, която е в разрез с туристическия приз и е доста неприятна. Какво ще се случи с общия устройствен план на Поморие, след приемането на промените в Закона за Черноморското крайбрежие?

Темата наистина е малко неприятна, защото плана на община Поморие реално е стартирал от 2005 година.

Това означава, че вече 7 години този не успя да бъде финализиран. От друга страна в последните 7 месеца е доста сериозно придвижен напред. Коментирахме всичко по забележките, което ни бе спуснато от Министерството на околната среда и водите. Имаме положителна оценка по направление на околоната среда и в момента работим за да входираме плана и да получим положителна оценка за съвместимост.

Това се налага, тъй като при нас има изключително много защитени зони, освен Поморийското езеро, при нас навлиза и „Айтоската планина”, защитена зона Емине.

Мисля, че ако нещата вървят така, с тези бързи темпове, до края на годината ние ще имаме приет общ устройствен план. Сега обаче, точно тук излиза въпросът с приемането на промените, които са предложени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. По този въпрос, ние морските кметове, имахме остра реакция, тъй като сме в позиция на ощетени.

Причината, е че тези промени не се отнасят до общини с приет ОУП, а ние сме на финала на процедурата. След разговорите, които проведохме с министър Павлова /МРРБ/ се взе решение аз и моите колеги от другите засегнати райони, да участваме в заседанието на Комисията по регионална политика към 41-то Народно събрание.

По време на него ние ще защитим нашите искания за удължаване на срока, или по-точно да се промени срока за приемането на поправките. Ако той мине на един по-късен етап ние ще можем да си приемем ОУП.

Вярвате ли, че ще успеете?

Ние сме на финала на този проект и не можем за няколко месеца да прекратим тази процедура и да започнем от начало. Мисля, че има разбиране от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, депутатите също проявяват такова.

Смятам, че ще стигнем до компромисно решение – да ни се даде една отсрочка от година-две, за да можем да си коригираме плановете и тогава вече да влязат в сила новите разпоредби на Закона за Черноморското крайбрежие.