Евгения Банева ще съди България в Страсбург, продали "Русалка" като курорт

Архив Бургас

01-05-2012, 15:06

Снимка:

mediapool

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Според нея делото срещу „Русалка" е абсолютно недопустимо, защото още със самото си създаване през 1967 г. е отбелязано като туристическо дружество, а не като горско стопанство

Ваканционно селище „Русалка" е продадено като туристическо дружество, а не като гора, то е приватизирано с явен търг на наддаване, 

заяви в ефира на TV7 Евгения Банева. Според нея преди приватизацията държавата била длъжна да предостави всички документи за собствеността.

„При продажбата държавата е предоставила всички документи, според които „Русалка" се разполага на 300 дка земя, 630 къщички и съответните сгради, алеи, асфалтови съоръжения и каменни пътеки", посочи бизнесдамата.

Според нея делото срещу „Русалка" е абсолютно недопустимо, защото още със самото си създаване през 1967 г. е отбелязано като туристическо дружество, а не като горско стопанство, пише "24 часа".

Банева е категорична, че ще обжалват решението на всички инстанции, дори и в Страсбург, ако се наложи. Държавата е продала едно туристическо дружество, но казва, че е продала гора. От самото си създаване през 1967 г. "Русалка" е създадено за туристическа дейност, твърди Банева.

Преди около седмица Окръжният съд в Добрич призна правото на собственост на държавата върху 183 хил. кв. метра земя в курорта "Русалка". Делото беше образувано по иск на министъра на земеделието и храните и може да бъде обжалвано.

Миналата година ДНСК разруши изкуствения плаж във ваканционното селище "Русалка", разположен върху осем бетонни пръстена, излети на брега на морето. Преди това пък строителната дирекция нареди да бъде съборено яхтеното пристанище.