Млечните продукти с палмово масло - вредни като цигарите

Архив Пловдив

02-05-2012, 16:24

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

Палмовото масло се отделя като шлака на сърцето, заяви Бойко Борисов. Това е причината той да иска на продукта да пише, както на цигарите: Вредно за вашето здраве. Така, когато хората избират по-евтиното, ще знаят какво си причиняват.

Премиерът Бойко Борисов застана твърдо срещу палмовото масло в млечните продукти.

Палмовото масло се отделя като шлака на сърцето, недоволен е министър-председателят. Това е причината той да иска на продукта да пише, както на цигарите: Вредно за вашето здраве. Така, когато хората избират по-евтиното, ще знаят какво си причиняват.

Борисов разпореди след заседанието на МС министър Найденов да разясни на журналистите подробности около наредбата за специфичните характеристики на млечните продукти.

Целта според аграрния министър е ясно и точно да бъдат разграничавани истинските продукти от тези с млечни продукти.

Новата наредба ще раздели производството на млечни продукти - там, където се произвеждат с чисто мляко, да не могат да се произвеждат такива с добавки. Последните според Мирослав Найденов крият риск за здравето на потребителя.

С новата наредба няма да се дискредитира доброто име на българските млечни продукти, увери той и допълни, че правителството има пълната подкрепа на животновъдите. Няма да отстъпим от тези си намерения, категоричен бе Найденов.

Още следващата сряда МС ще приеме наредбата.

Стана още ясно, че три пъти се увеличава глобата за производители, които слагат фалшиви етикети на продуктите си, като тя може да скочи до 10 000 лева.

Новият регламент ще забрани продукт с хранителна добавка дори да се нарича млечен продукт и по този начин потребителите няма да се заблуждават.