Общинарите във Варна пишат проекти, за да ходят на екскурзии в чужбина

Мисия Варна

11-05-2012, 12:59

Снимка:

АРХИВ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Проектите на Радушев не бяха приети никак радушно от местните депутати

Приоритетни за община Варна се оказаха европроекти, които не носят полза за гражданите, но пък пращат чиновниците на екскурзии в чужбина.

Няколко такива проекта представи шефът на общинската дирекция „Международно сътрудничество, проекти и програми" Петър Радушев пред съветниците от комисията по финанси към местния парламент. Проектите на Радушев обаче не бяха приети никак радушно от местните депутати и шефът на дирекцията беше здраво нахокан. Не само заради това, че проектите са от т. нар. "меки" и от тях не произлиза директна полза за варненци, а и заради начина, по който се пробутват във финансовата комисия в последния момент.

Проектите не са гледани в ресорната комисия по европейско сътрудничесво, а са внесени директно във "Финанси", защото наближавал крайният срок за подаването на документите. Същността на проектите също разбуни духовете. Те са основно имиджови и за обмяна на опит в различни европейски страни. Преведено - общинарите ще ходят на екскурзии с европари.

Точно такъв е проектът за здравен мениджмънт, който предвижда общинските чиновници да ходят за обмяна на опит в няколко европейски страни - Унгария, Италия, Белгия, Португалия, Литва, Холандия, Норвегия и Словения. Проектът е на стойност 119 хил. евро, а съфинансирането от общината е 15%. Реализацията му обаче не получи зелена светлина от съветниците. В опита си да го защити, Радушев прибегна до кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата. Проектът за здравен мениджмънт щял да прокара Варна  като кандидат. Каква точно е връзката между двете не стана ясно.