Ако изборите бяха сега: ГЕРБ - 31,1 %, БСП - 17,9 %, ДПС - 7,0 %

Архив Пловдив

07-06-2012, 16:45

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

Новоучредената политическа партия „България на гражданите” дава сериозна заявка за присъствие в следващия парламент

Ако парламентарният вот се провеждаше през последната седмица на май 2012 г., в парламента биха попаднали ГЕРБ, БСП и ДПС, пише СофияУтре.

Това сочат резултатите от национално-представително проучване на обществено-политическите нагласи за м. май 2012 година, проведено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) от НЦИОМ. Новоучредената политическа партия „България на гражданите” дава сериозна заявка за присъствие в следващия парламент, но изводи могат да се правят след по-продължителен период на наблюдение на обществените нагласи.

Данните от майското национално проучване на НЦИОМ показват, че няма значими разлики в електоралните дялове на основните парламентарно представени партии в сравнение с април. ГЕРБ би получила 31.1% от гласовете на избирателите, БСП – 17.9%, ДПС – 7.0% и „България на гражданите” – 5.5%.

Тези резултати са в отговор на закрит въпрос, като на интервюираните е предлаган списък с имената на политическите партии. ГЕРБ запазва 71% от избирателите си от 2009 г., БСП – 81%, а ДПС – 85%. ГЕРБ задържа по-добрите си позиции от останалите партии сред хората в трудовоактивна възраст, сред образованите българи, сред жителите на областните градове и столицата. Към момента е трудно да бъде измерена електоралната тежест на партиите от „Синята коалиция”(СДС и ДСБ), както и на партия „Атака”.

Доколкото изследването се провеждаше на терен непосредствено след като Мартин Димитров подаде оставка като лидер на СДС и започна процес на разцепление в Синята коалиция, то получените данни не могат да бъдат надежден ориентир за по-нататъшните перспективи на двете десни партии.

На въпроса: „Кой печели от разцеплението в Синята коалиция”, 26% от интервюираните посочват ГЕРБ, а 19% – БСП. Най-масовият отговор обаче е този, че от разцеплението не печели никой – това твърдят 38%. Очевидно на случилото се гледа като на по-скоро деструктивен процес, от който няма победител. ГЕРБ печели от разцеплението на Синята коалиция според почти половината от симпатизантите на БСП (47%). 41% от симпатизантите на ГЕРБ пък смятат, че никой не печели от разцеплението в Синята коалиция.

Към момента регистрираме разпиляване на националистически ориентирания вот към няколко формации. Това поставя въпросителни пред националистите на предстоящия парламентарен вот. Предмет на по-нататъшни изследвания ще бъдат коалиционните стратегии на партиите с националистически профил. Ситуацията около избирателите на партия „Атака” в този смисъл е нееднозначна. От една страна, формацията на Волен Сидеров губи позиции, от друга страна обаче, отлелият се от него електорат не е твърдо ориентиран в друга посока. Това е предизвикателство пред Сидеров, от една страна, и все още голям проблем пред нововъзникващите националистически формации, от друга.