По-леки процедури за плажните концесии

Архив Бургас

15-06-2012, 10:47

Снимка:

actualno.com

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Според експерти промяната е наложителна, тъй като сега има осем задължителни процедури плюс възможност за обжалване. Така работата по отдаване на концесия може да продължи до 2 години.

Процедурата за даване на плажове на концесия ще стана по-бърза.

Това ще се случи с промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше приет на първо четене от бюджетната комисия към парламента.

Сегашният ред по отдаване на концесия на плажовете е прекалено тежък. Докато приключат процедурите по избор и отдаване на концесионера, редица от плажовете остават неохраняеми за цял сезон, заяви зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев, предава "Стандарт".

По думите му предложената нова процедура ще съкрати сроковете по избор на концесионер до 4-5 месеца. Според експерти от Дирекция "Концесии" промяната е наложителна, тъй като сега има осем задължителни процедури плюс възможност за обжалване. Така работата по отдаване на концесия може да продължи до 2 години.

Предложеният максимален срок за отдаване на плажове на концесия е до 15 години вместо сегашните 35 години. Също така в проекта се предвижда 10% от концесионните приходи да отиват към областните управители, а 40% към бюджета на общините (сега 50% отиват в общините).