"Нова демокрация" бие "Сириза" с 2,4 % разлика в парламентарния вот в Гърция

Архив София

17-06-2012, 22:55

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

От „Сириза" отхвърлиха възможността да участват в коалиционно правителство

Алексис Ципрас, лидер на крайнолявата партия „Сириза", е позвънил на лидера на дясноцентристката „Нова демокрация" Антонис Самарас, за да го поздрави за победата на изборите в неделя.

Според първите официални резултати, Нова демокрация печели изборите с 29.5% от гласовете, „Сириза" остава втора с 27.1%, а социалистите от ПАСОК са трети с 12.3%.

Лидерът на „Нова демокрация" Самарас излезе от офиса си, заобиколен от ликуващи поддръжници след 22.00 ч. българско и местно време.

„Въздъхвам с облекчение – и за Гърция, и за Европа. Възможно най-скоро ще сформираме правителство," бе посланието на Самарас, цитиран от Би Би Си и novinite.bg.

Междувременно от крайнолявата „Сириза" обявиха, че са постигнали един вид победа, тьй като резултатите ще позволят на партията да изграе ролята на силна опозция.

От „Сириза" обаче отхвърлиха възможността да участват в коалиционно правителство.

Това поставя под въпрос способността на Нова демокрация да формира кабинет, след като малко по-рано високопоставен политик от третата по брой гласове партия, ПАСОК, обяви, че ПАСОК няма да участва в коалиционно правителство, от което „Сириза" не е част.

Лидерът на Нова деморакция Самарас ще има три да състави парламентарно мнозинство и правителство на Гърция. Изчисленията показват, че коалиция на Нова демокрация и ПАСОК може да разчита на мнозинство от над 160 места в 300-местния парламент.