226 измамени с екскурзии до Малдивите

Архив София

19-06-2012, 11:37

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Грандиозната измама е замислена от Венелин Качаков, известен в някои среди като Венко Измамата, в началото на 2011 г.

Разследването на най-голямата измама с екскурзия до Малдивите влезе в съда, а делото срещу авторите на врътката - Венелин Качаков и Георги Пасев, и собственика на "Еврохолидейз" Георги Христов стартира до дни, пише в. "Марица".

Tримата ще трябва да отговарят за близо 265 969, 28 лева щети, нанесени на 226 души от цялата страна. Всички те са свидетели по делото.

Сред тях има крупни бизнесмени, служители на реда, цели семейства, които са решили да прекарат екзотична ваканция на Малдивите. Най-голямото разочарование са понесли няколко двойки младоженци. За тях пътуването до Малдивите на меден месец е било подарък от семействата и близките им след сватбата.

Грандиозната измама е замислена от Венелин Качаков, известен в някои среди като Венко Измамата, в началото на 2011 г. Тогава предприемчивият бизнесмен замисля схема, при която чрез продажба на фиктивни туристически услуги, рекламирани подходящо, се реализира имотна облага в огромни размери, без да се влагат много средства за реализацията. За целта Венко намира подходящите хора - неговият познат Георги Пасев от дълги години е в туристическия бранш. През годините участва в управлението на различни фирми - "Тайфун Холидейз", преименувана в "Посока. Ком", "Абакс". Опитът и познанията му в туроператорската и турагентската дейност, както и контактите му в тези среди били впечатляващи. 

Двамата решили, че най-добре ще бъде да купят готова фирма, и се спрели на "Еврохолидейз", която имала лиценз за "туристически агент" от Министерството на икономиката, но прекратила дейността си. Сделката със собственика Димитър Клатуров започнала от 5000 евро, но накрая се стигнало до споразумение за плащане в брой на 1000 евро, а за останалите Качаков подписал запис на заповед.