Красимир Каракачанов: Истинският проблем е между България и Македония, а не между Гърция и Македония

Архив София

19-06-2012, 16:42

Снимка:

Ивайло Божинов, Sofiautre.bg

Автор:

Камелия Александрова

Всичко от Автора

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира обстойно пред Sofiautre.bg българо-македонския проблем и развитието по него от последните седмици. Днес ви предлагаме първата част от разговора с него. 

- Възможно ли е скоро да има държава с името "Северна Македония", г-н Каракачанов?
- България вече призна Македония с нейното конституционно име - Република Македония. Аз смятам, че това е правилното. В края на краищата гръцко-македонският спор за името е доста измислен.

- Защо?
- До 1990-а година гърците никога не са използвали името Македония. Точно обратното. В Солун имаха специално министерство на Северна Гърция. Така е от 1913 година, когато Гърция окупира тази част на Македония и прогонва българското население оттам, сменя му имената, както и наименованията на населените места. Когато започна да се разпада Югославия обаче, гърците видяха, че е неизбежно онова парче от бивша Югославия да се отдели като Социалистическа република Македония. И по съвсем други причини започнаха да използват името "Македония", но и да твърдят, че то е гръцко.

- Защо Гърция се плаши толкова от Македония?
- Притесненията не са заради името. Съвсем друга е причината. И тя е напълно основателна. Притесненията са, че тази държава Македония използва част от гръцката история, за да си пише собствената история. За пример ще дам Александър Македонски, Филип Македонски, античното наледство... Друг е въпросът, че Александър Македонски и Филип Македонски нямат нищо общо със сегашното население нито на Македония, нито на Гърция, нито пък с Древна Елада...

- Не беше ли научно доказан този факт?
- Да, науката вече доказа по безспорен начин, че македонците са тракийско племе. Траките, както и самите гръцки историци от античността признават, са най-големият народ в света. Просто траките са разделени в различни държави. Имало е най-различни тракийски царе в отделни държави. За това говорят всички факти от архива и археологията. Нито един елински владетел от времето на Древна Елада не е погребан в могила. Всички са в гробове. Само траките са използвали гробниците и могилите. По българските земи ги имаме стотици такива. Филип Македонски, чийто гроб е открит, също е в могила. Етнически погледнато, македонците са траки. Да, те са в най-югозападната част чисто географски и са на границата между тракийския свят и лирите. По тази причина имат, разбира се, заемки от гръцката култура. Но не са гърци! Гърция няма никакви исторически основания да претендира, че Александър Македонски е грък.

- Но те упорито го правят.
- Това е друг въпрос. С пропаганда в последните 100 години, гърците успяха да го направят част от елинската история и култура. Все едно ние да кажем сега, че сме преки наследници само и единствено на траките. Ами не сме! След траките тук идват много други народи. Както и в днешна Гърция. Славяните стигат до Пелопонес. Само погледнете колко наименования в днешна Гърция имат славянски произход...

- Какъв, всъщност, е конфликтът между Гърция и Македония?
- Проблемът на Гърция е в това, че Македония се опитва да вземе едно парче от историята, което Гърция смята за нейно, и да си го присвои. Второто и по-сериозно е, че на тази база гърците се притесняват от бъдещи териториални и малцинствени претенции. Такива скопските власти предявяват не само спрямо Гърция, но и към България.

- Не трябва ли и ние да се притесняваме точно от това?
- Ние, за съжаление, 22 години нямаме политика спрямо Македония. България беше първата държава, която призна Македония с конституционното й име. Бяхме тези, които съдействаха Македония да бъде призната от Турция и от Русия. Всичко това се случи по времето на президента Желю Желев. Ние бяхме страната, която помогна на Македония, когато гърците й наложиха икономическо ембарго. Бедната държава България подари 10 милиона долара, за да съществуват. Отворихме си границите, за да може техните стоки да циркулират през черноморските пристанища и да пътуват по света. Защото те бяха блокирани от войната в Югославия, а гърците затвориха границите си за тях към Бяло море. Те нямаха пристанище, нямаха икономически излаз по море. България ги спаси икономически тогава. Ние им помогнахме и през 2000 година, когато беше военният конфликт, гражданската война с албанците. Подкрепихме ги със 150 танка, с въоръжение, абсолютно безвъзмездно...

- Въпреки това, македонците ни смятат за най-големия си враг.
- Защото 22 години не формулирахме наша национална политика спрямо Македония! Гърците по никакъв начин нямат повод да претендират за името Македония. Но го правят, за да защитят своя национален интерес от евентуални териториални и малцинствени претеции. Затова гърците създават този измислен проблем, на който цял свят сега е свидетел. А ние, българите, имаме всички основания да претендираме, но не го правим! Българското население в Македония до ден-днешен е преследвано. Там може да бъдеш албанец, турчин, циганин..., всякакъв, но не може да бъдеш българин. Има десетки случаи на вкарани в затвора хора и то в последните 10-15 години. Има стотици случаи на конфискувани български книги. На хора, уволнени от работа, защото са заявили, че са българи. На хора, на които им е отказано да бъдат назначени на работа, защото имат българско съзнание. И България мълчи!

- Очевидно има причина за това мълчание.
- Помните ли какво се случи на срещата на НАТО в Чикаго? Там Гърция постави въпроса. Сега целият свят знае, че Македония е гръцка. И всичко това, благодарение на гръцката политика в последните 15-20 години. За света в момента проблемът на Македония е в Гърция. А българският президент на тази среща в НАТО се държа абсолютно неадекватно! Същият този човек е роден в Гоце Делчев, българската част на Македония! Неговият дядо е изселник от гръцка Македония! Нали е ясно, че името Плевнелиев не идва от Плевен, а от село Плевня, което е на 10 км от Гоце Делчев, оттатък границата, в сегашна Гърция. Президентът обаче не постави въпроса. Тоест, сега светът знае, че има проблем между Гърция и Македония. А истинският е между Македония и България.  

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ ВТОРАТА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ!