Послания от пясък в Южния парк

Архив София

29-06-2012, 10:29

Автор:

Миролюба Евтимова

Всичко от Автора

Ето как една лична трагедия може да създаде красота и да вдъхнови хората към изкуство.

От 21 юни до края на лятото в София ще се проведе фестивал на пясъчните фигури в Южния парк (входа откъм бул. Гоце Делчев).

Пламен Зарков от "Артфория" е главен организатор и спонсор на събитието. Той създава изложбата в памет на сина си и в името на всички онези деца, заслужаващи да излязат от вкъщи и да видят света навън.

Избраната тема е "Духът на времето". 11 родни и чуждестранни скулптори доброволно ще покажат таланта си да извайват пясъчни фигури, за да провокират малки и големи да изпробват уменията си. В приятелска обстановка всеки ще може да разгледа необикновените скулптури.

Една от фигурите е двойка влюбени, вплетени в целувка пред надпис "Нека се обичаме в тези лоши времена"(автор Малин Малинов).

Произведението на Иван Ушев с игривото име "Гугугъл" изобразява малко дете с клавиатура и телефон в ръка, а посланието на автора е за умерено използване на новите технологии. Валентин Митев пък е избрал да пресъздаде природата в интересна композиция на разлистено коренище. Всеки автор има лична идея, която изразява по свой собствен начин. Сред останалите скулптури са тези на Христо Стоичков, Царя от "Малкия принц" на Екзюпери, Мелбата, "Нека мислим с главите си". Всички експонати ще са готови до седмица. Студенти от Националната художествена академия също са проявили желание да участват.

"Лесно се включихме, всичко става от уста на уста, чрез приятели", казва Иван Ушев.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ СЪС СКУЛПТУРИТЕ ТУК

За цялата изложба са използвани над 600 тона пясък, като само една фигура поема около 60 тона. Самата технология на създаване представлява трамбоване на пясъка и смесването му с вода и С200, докато се получи твърда смес.

Децата също ще имат възможност да покажат скулпторски заложби, като измайсторят собствена фигура от пясък.

Самият Пламен Зарков споделя, че желанието му е събитието да бъде и комерсиално, за да събере колкото се може повече хора, и различно от нормалните видове изкуство, за да провокира отишлите. Проектът все още не е завършен и организаторът търси спонсори и доброволци за развиването му.

Средствата, които ще бъдат събрани от входните билети - 3лв за деца и пенсионери и 6лв за възрастни, ще бъдат дарени на помощно училище.

Посланията на фестивала са отправени и към малки, и към големи - да бъдем добри към природата и хората около нас и да отправим поглед навън, да не се затваряме в себе си и по къщите си.  "Нека намерим път за общуване не само чрез интернет, а по всякакъв друг начин", призовава Пламен Зарков.