Студентски град - да учиш или да се забавляваш

Архив София

05-07-2012, 14:41

Автор:

Миролюба Евтимова

Всичко от Автора

При положение, че средната възраст на обитателите на общежитията е 25 години, искате да има повече ясли, отколкото барове?

Статията е написана от човек, който живее в Студентски град и иска просто да изрази лично мнение. Дали дискотеки или учебни площи? И едното, и другото.


След като сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град” настояваха да бъде спазено даденото още през март т.г. обещание от ректора на УНСС проф. д.и.н. Стати Статев да прекрати договора си с наемателя на една от най-посещаваните чалготеки в Студентски град „Ориент 33”, намираща се в имот на УНСС, от 3 юли това вече е факт.

Проверка показа, че заведението наистина вече не работи, дори са изкъртени мебелите, баровете и тоалетните.

Според сдружението мярката е добро решение, тъй като тази материална база не се ползва по предназначение – за образователна и научноизследователска дейност, т.е. явно не е необходима на университетите, които я отдават под наем за друга дейност. Затова Столична община може да я стопанисва и в тези помещения да се създадат детски градини, ясли, детски кухни и други социални обекти.

Преди месец звеното за вътрешен одит на Министерството на образованието установи, че в Студентски град от 184 университетски имота 44 са отдадени под наем за ресторанти, дискотеки, кафенета и барове. "Майки срещу насилието в Студентски град" призоваха наемът на тези имоти да бъде прекратен.

И началото е поставено със затворената "Ориент 33".

Аз живея в блок в близост до дискотеката и подкрепям с две ръце, защото вероятно чалга клубовете приютяват повече хора, отколкото самите общежития. Със сигурност е нужен контрол върху заведенията, никнещи като гъби след дъжд по улиците на квартала. Със своите кафенета, дискотеки и барове, Студентски град е рай за хората, които обичат шумните забавления до степен, в която някои от живеещите там забравят за какво всъщност са в София. А именно да учат.

Но, уважаеми "Майки срещу насилието в Студентски град", и идеята тези помещения да се пригодят за детски кухни и ясли също не ми допада. Идеята на квартала, такава, каквато лично аз си представям, е да е кампус за студенти. Да ограничиш заведенията да, но не и да си против тях като цяло. При положение, че средната възраст на обитателите на общежитията е 25 години, искате да има повече ясли, отколкото барове? Ето това не ми се вижда адекватно.

Не заведенията и улиците, хората са виновни и провокират насилие. Който иска да се забавлява, винаги ще намери начин. Този, който иска да удари - също, без значение къде.

Естествено, най-правилното решение (дано според всички), е материалната база да се ползва с образователни цели. И дано това се случи, защото има хора, които откриват библиотеката в 42 блок по време на последната си учебна година. Както в много случаи, и тук от "златната среда" ще спечелим максимално - нека има и достатъчно заведения, и университетски помещения. Така всички ще са доволни - вузове, търговци и, разбира се, студентите.