Вокалистката на "Мери бойс бенд": Стиховете ми са врата към старо време

Архив Бургас

22-07-2012, 12:15

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Очарователната Мария Мутафчиева представи първата си стихосбирка "Непознати улици" с много музика и прекрасни рими, които прочетоха актрисите Гергана Стоянова и Деляна Хаджиянкова. 

С музика, поезия и нежните гласове на актрисите Гергана Стоянова и Деляна Хаджиянкова, които четоха стихове, бе представена снощи първата си поетична книга на очарователната Мария Мутафчиева от "Мери бойс бенд".

"С чадър в ръка по средата на улицата, около мен локви, около локвите аз" - това и още много поетични откровения е събрала авторката в книгата "Непознати улици".

Какво още ще намерят читателите в нея, има ли Мери и друг образ, за който никой не е подозирал и къде ще почива това лято, четете какво каза тя специално за БургасУтре:

Мери, днес представяш първата си поетична книга "Непознати улици", ще изненадаш ли читателите с образ, който не са виждали?

В книгата „Непознати улици” хората ще могат да намерят Мери в първата част от живота й, такава каквато не я познават, всъщност това е една врата към мен от старо време.

Стихосбирката включва стихотворения, които съм писала предимно в ученическите години, последната година на гимназията, също и първите текстове за песни. Стиховете просто преливат постепенно в текстове за песни. За себе си имам два периода, които разграничавам.

Стиховете в Бургас са първият. След това заминах за София на 18 г. и започнахме да свирим с момчетата по клубове. Тогава вече създавахме песни и това е вторият период в моя живот. 

С бандата преиздадохте и емблематичния албум "Непознати улици", има ли в него нови парчета?

Да, има неиздавани до момента песни. „Непознати улици” всъщност е първият албум на „Мери Бойс Бенд”, но сега го преиздаваме с две нови песни – „Опит за летене” и „Когато сън земята заспи”. Другото ново е инструментал към песента „Непознати улици”.

Тя влезе в учебника по музика за 7 клас преди 4 г. и затова решихме, че е време да пуснем инструментала, за да могат като я изучават в училище децата, да имат възможност и да си я пеят.

Това е нашата гордост като група, тази песен ни направи популярни преди много години, не случайно и сега стихосбирката, която издавам носи това име, просто защото искам за пореден път да кажа на хората, че това е нашето начало и моето като човек, като автор. 

Имахте труден период в личен план, как излязохте от него и успяхте ли да го оставите зад гърба си?

Имахме, но аз предпочитам да не говоря за него вече. Като човек съм устроена така, че гледам оптимистично винаги, искам да гледам само напред, искам да се развивам.

Това връщане назад с книгата аз дори нямаше да дръзна да го направя, ако не беше издателката ми Румяна Емануилиду. Тя ме познава от дете и просто реши, че сега е моментът да представя още една част от себе си. Всеки, който харесва нашите песни, сигурно ще му е любопитно да надзърне и там, малко по-назад.

Покрай толкова много работа ще остане ли време за лятна почивка?

Оставам тук със сигурност поне за малко. Другата седмица съм жури във фестивала „Бургас и морето”. След това се надявам да остана още малко без никакви ангажименти, защото обичам да почивам в Бургас. Родителите, приятелите от детинство, наши близки са тук и просто искам ей такива безгрижни дни, в които за нищо да не мисля.