България се въздържа да обвини Хизбула за атентата, докато не приключи разследването

Архив София

23-07-2012, 16:18

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Външният министър Николай Младенов докладва пред Евросъюза

Въпреки официалната израелска позиция, че Хизбула стои зад атентата в Бургас, България няма да сочи виновник преди да е приключило разследването.

Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов в Брюксел, където в понеделник ще представи информация за последните събития пред Съвета по външни работи, а по-късно ще има среща и с израелския си колега.

Израелският външен министър Авигдор Либерман е в Брюксел, за да постави отново искането на страната си групировката Хизбула да бъде включена в списъка на терористичните организации. Николай Младенов обаче каза, че ще се въздържа от коментар по този въпрос.

"Докато не приключи нашето разследване ние няма да посочваме с пръст никой виновник. В крайна сметка разследването в България се извършва от българските власти със съдействието, разбира се, на израелските колеги. Вече се включи в работата на българските служби и Европол. Първият ни приоритет в момента е да установим напълно движението на предполагаемия самоубийствен атентатор, за да се установят всички връзки, които - най-вероятно - ще стигнат извън нашата държава", заяви Николай Младенов пред български репортери в Брюксел.

Очаква се по-късно да има официална позиция на европейските министри на външните работи за атентата в Бургас от 18 юли, който отне живота на 7 човека - пет израелски туристи, един български гражданин и предполагаемият атентатор, взривил автобуса на паркинга на бургаското летище.

На въпрос как терористичният акт у нас се вписва в растящото напрежение между Сирия и Израел заради Хизбула, Николай Младенов отговори, че случилото се в България няма нищо общо със случващото се в Сирия. В отговор на въпрос Младенов определи като излишно да се привличат съюзниците от НАТО по този случай. "Това е атака срещу израелските граждани, израелските интереси, каквито атаки е имало неведнъж не само в нашия регион, но и в много далечни краища на света", каза Николай Младенов.

Той отбеляза, че вицепремиерът Цветан Цветанов участва в неформалния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи днес в Никозия, където предстои по-задълбочен разговор по въпроса за атентата.

Съветът по външни работи на ЕС ще обсъди и влошаващата се ситуация в Сирия, като се очаква да бъдат приети още санкции срещу хора от режима, например блокиране на банкови сметки в европейски банки или налагане на забрани за влизане в ЕС.