Израел: ЕС да включи Хизбула в списъка на терористичните организации

Новините

23-07-2012, 06:28

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Иран и Хизбула са подготвяли атентати в над 20 страни.

Израелският външен министър Авигдор Либерман ще бъде днес в Брюксел, където според официално израелско комюнике ще се опита да убеди Европейския съюз да включи ливанската шиитска партия Хизбула в списъка на терористичните организации,

съобщи "Дневник" като цитира информация на "Франс прес",  Дипломатът ще настоява също страните от ЕС да затегнат мерките за сигурност по летищата и в израелските и еврейските обекти в съюза.
 Самоубийственият атентат в България, при който загинаха петима израелски туристи, българският шофьор и атентаторът, "промени начина, по който е възприемана Хизбула". Това е ново терористично престъпление на Хизбула, което се прибавя към дългия списък от атентати, за които е виновна тази организация през последните години", посочва Авигдор Либерман.

Той ще се срещне с дипломат номер едно на ЕК Катрин Аштън, както и с външните министри на Франция Лоран Фабиюс и на Великобритания Уилям Хейг. По-рано днес шефовете на израелското външно разузнаване Мосад и на службата за вътрешна сигурност Шин Бин обвиниха Иран и Хизбула, че са подготвяли атентати в над 20 страни. След атентата на 18 юли в България, в който загинаха петима израелски туристи, шефовете на двете служби, направиха днес преглед на дейността на израелските разузнавателни служби срещу тероризма на седмичното заседание на правителството.

Премиерът Нетаняху похвали дейността на двете служби, които са му пряко подчинени. "Много е важно да докажем на света, че Иран и Хизбула са отговорни за вълната от атентати по всички континенти. Тази вълна от ирански атентати, извършени с посредничеството на Хизбула, се сблъсква с решителната реакция на Израел", посочва премиерът в комюникето.