НЦИОМ: Борисов все още е с по-високо одобрение от неодобрение

Новините

27-07-2012, 15:34

Снимка:

Архив

Автор:

Варна Утре

Всичко от Автора

През юли 2012 г. едва една трета от пълнолетните българи одобряват правителството.

Неодобрението за работата на всички премиери през последните 15 години, в края на третата година от мандатите им е по-висок дял от одобрението, но Борисов прави изключение,

сочат резултатите от сравнителен анализ на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), по повод три години управление на ГЕРБ, съобщи Агенция “Фокус. Положителните оценки за сегашния премиер, макар и с малко, са повече от отрицателните.

През юни 2000 г. Иван Костов има 59% неодобрение и 30% одобрение, през юли 2004 г. Симеон Сакскобургготски получава 62% неодобрение и 28% одобрение, а през юли 2008 г. за Сергей Станишев регистрираме 61% неодобрение и 25% одобрение.

Правителството на ГЕРБ получава в началото на мандата си 51% одобрение и 20% неодобрение. За сравнение, кабинетът на Иван Костов започва своята дейност с по-високо одобрение, но и с по-високо неодобрение (60%:24%). В края на третата година от управлението на ОДС, дяловете на одобряващите и на неодобряващите кабинета са почти изравнени (44%:43%). Подобно изравняване на положителните и отрицателните оценки регистрираме по-рано – още в края на първата година от управлението на ГЕРБ (през юли 2010 година), когато одобрението възлиза на 41%, а неодобрението – на 45%. През септември 2001 година, кабинетът на Симеон Сакскобургготски получава едва 11% неодобрение. В края на третата година от мандата му (през юли 2003 ) обаче, неодобрението към кабинета вече е три пъти по-висок дял от одобрението – 65%: 22%.

През юли 2012 г. една трета от пълнолетните българи одобряват правителството, а 56% не го одобряват, като при това няма значима промяна в дяловете на одобрение и неодобрение за кабинета през последната година. През юли 2011 година одобрението е възлизало на 31%, а неодобрението на 56%. Общото между настоящия кабинет и този на Иван Костов е, че и двата кабинета започват работата си при благоприятна обществена атмосфера, но до края на втората година от мандатите си губят одобрение.

Най-резки амплитуди в обществените оценки регистрираме при управлението на НДСВ, когато свръхочакванията на хората бързо преминават в масово разочарование. Критичността към формулата на управление на кабинета на Сергей Станишев от самото начало на мандата не води до големи обрати в обществените настроения. Неодобрението остава трайно по-висок дял от одобрението през целия мандат.