На небивал интерес се радват вещите на Мерилин Монро

Архив София

01-08-2012, 12:48

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Вещите, принадлежали на знаменитата американска актриса, се продават при огромен интерес от страна на страстни колекционери

Предмети, принадлежали на легендарната американска актриса Мерилин Монро, като се започне от нейни рокли и се стигне до фотоапарат от детството й, се продават при небивал интерес, но и в най-голяма тайна, между богати колекционери 50 години след смъртта на сексиконата на 5 август 1962 г.

Миналата година ефирната бяла рокля, която Мерилин развяваше на снимана върху отдушник на метрото, беше продадена за 4,6 милиона долара в Лос Анджелис, предаде БГНЕС. Също преди година друга рокля, с която Норма Джейн игра в уестърна "Реката, от която няма завръщане", достигна цена 516 600 долара на търг в Макао, Китай.

Цените на всички тези вещи са толкова космически, че публични институции нямат възможност да ги купят. Във Вашингтон, Националният музей на американската история, собственост на най-голямата музейна верига в света - институтът Смитсониън, притежава всичко на всичко чифт ръкавици на Мерилин Монро.

"Този чифт ръкавици е бил един от многобройните такива аксесоари на актрисата", коментира уредникът Дуайт Бауърс. На дясната ръкавица има петънце от мастило, което може би е остатък от автограф, даден от Мерилин на някой почитател.