Навършват се 50 години от смъртта на Мерилин Монро

Архив София

05-08-2012, 10:39

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

В САЩ са предвидени редица възпоменателни прояви по този повод.

Днес се навършват 50 години от смъртта на Мерлин Монро.

Нейната ранна смърт от свръхдоза приспивателни предизвиква шок в целия свят. Съществуват странни обстоятелства и факти, които придават тайнственост на смъртта й.

В САЩ са предвидени още редица възпоменателни прояви по този повод. В събота вечерта възпоменателно събиране имаше във филмовото студио "Туентиет сенчъри фокс", с което Мерилин имаше сключен договор.

В навечерието на тъжната годишнина 200 фенки на Мерилин, дошли от Венецуела, Испания, Италия, Франция, Белгия, Великобритания и Австралия, се събраха около басейн в хотелски комплекс в Холивуд, като повечето от тях бяха дегизирани като Мерилин Монро.

Истинското й име е Норма Джийн, родена на 1 юни 1926 г. в Лос Анджелис.

Дебютът й в киното е във филма "Писта хей!" (1948 г.), последван от други малки роли, докато не печели признание с изпълнението си в "Асфалтова джунгла" (1950 г.) и "Всичко за Ева" (1950).

Първите два филма, които трябва да изградят идола на Мерилин Монро, са "Ниагара" и "Господата предпочитат блондинки".

През 1953 г. в Уилшър тиътър е премиерата на комедията "Как да се ожениш за милионер". Според Монро това е най-хубавият ден в живота й, но това е и денят на ръкополагане на един нов символ.

Филмите, които снима през периода 1953-1962 г. са само единадесет, но те утвърждават нейната неповторимост.

Интимният живот на Монро е широко известен на публиката. За девет месеца през 1954 г. е омъжена за бейзболната звезда Джо Ди Маджо. През периода 1956 - 61 г. неин съпруг е носителят на Пулицър, драматургът Артър Милър. Скандалът винаги я съпътства.