И сайтовете обявиха тотална разпродажба: Пускат летни дрехи за 2-3 евро

Архив Бургас

12-08-2012, 14:07

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Магазините преливат от евтини предложения, но въпреки това много бургазлии не изневеряват на любимите си сайтове и бързат да пълнят виртуалните кошници с тениски за по 2-3 евро.

Тотални разпродажби на летни дрехи буквално за без пари обявиха много от световните лидери в онлайн шопинга като Laredoute и SportDirect.

Както БургасУтре писа магазините преливат от евтини предложения, но въпреки това много бургазлии не изневеряват на любимите си сайтове и бързат да пълнят виртуалните кошници с тениски за по 2-3 евро.

“Изобщо не мога да си представя вече да обикалям по магазините, особено пък в тази жега, знам си номера и си пазарувам всичко през интернет, освен че е по-удобно, винаги е и по-евтино”, обяснява Росица Бояджиева от Бургас.

Младата жена си има цяла група от съмишленици и заедно пускат поръчки в SportDirect и Laredoute, за да си поделят разходите за доставката.

Репортерска проверка на БургасУтре показа, че тази практика е изключително разпространена особено сред по-младите хора, които държат често да обновяват гардероба си, но не разполагат с неограничен бюджет.

“Имам две деца – момиче на 3 и момче на 5 г. Дрешките им отмаляват изключително бързо, ако преди това не бъдат скъсани или безвъзвратно захабени, няма как малката да износва нещата на батко си, а не разполагам с по 40 лв. за нови обувки през месец например, затова често правим поръчки от чужди сайтове заедно с няколко други семейства, взимаме по някоя дрешка и за себе си, но генерално за децата”, разказва 33-годишната Илияна Ковачева.

Заради все по-засиления интерес към този начин на пазаруване БургасУтре реши да събере накратко подводните камъни и плюсовете в поръчките онлайн, за да ви спести евентуално някое и друго главоболие в случай, че нещо се обърка :)

Какво можем да си купим в нета

На практика – всичко. Онлайн магазините преливат от предложения – от най-простото поръчване на храна за дома, през книги, дрехи и самолетни билети, до техника, мебели или новия семеен автомобил.

Основно е-магазините се делят на две категории – сайт на производител или страница, която предлага еднотипни продукти на различни марки. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци. В случаите, когато се поръчва директно от производителя основният плюс е по-голямата отстъпка в цената. Причината е, че между него и купувача не стои посредник, който да оскъпява стоката със собствена печалба. Лошото е, че изборът е по-ограничен – само в предложенията на този конкретен производител. В сайтовете, където се предлагат стоки на различни марки, ситуацията е точно обратната. Избирате измежду стоките на различни производители, но пък отстъпката е много по-ниска. Например ако купувате книги през интернет. В сайта на някоя книжарница, да речем, ще ви предложат заглавия на десетки издателства с отстъпка до 10-15%. Ако влезете в страницата на конкретен щемпел обаче, можете да си поръчате книгата и с 25-30% по-евтино от коричната цена.

Предимствата

Сред основните предимства на онлайн пазаруването е, че не се налага да се съобразяваш с работното време на магазина, да говориш с намусена продавачка или другата крайност – свръхлюбезна търговка, и най-вече можеш да разчиташ на по-ниска цена.

Всички сайтове продават стоките си там по-евтино, отколкото ако са в магазина. Най-малкото не им се налага да влагат средства в персонал и помещение. Липсата на начумерена магазинерка пък ще привлече всеки клиент, който поне веднъж се е разправял с продавачка от типа “целият-свят-ми-е-крив”.

Ако не сте попадали на такава, може пък да сте се сблъсквали с другата крайност – свръхлюбезната търговка, от която на талази струят любов, желание да помогне и жизнерадост.

Пазаруването в нета автоматично ви освобождава от всичко това. Купуването в мрежата не ви обвързва и с работно време, освен това може да влезете в 5 “магазина” едновременно, което на живо няма как да стане. Покупките са само на 1 клик разстояние и то от удобството на собствения ви дом.Не бива да пренебрегваме и вече споменатите отстъпки. Всеки онлайн магазин предлага поне 5-10% по-ниска цена. При много от тях и след определена стойност на поръчката и доставката е безплатна.

Недостатъците

Най-лошото, което може да ви се случи при пазаруването в интернет, е да платите стоката, а тя да не дойде, или пък да пристигне повредена. Затова бъдете особено внимателни в избора на онлайн магазини. Залагайте на познати и вече широко застъпени сайтове. Ако се спрете на непозната за вас страница, изберете опцията за плащане на куриер или чрез системата PayPal, за да си гарантирате сигурност.

Ако оставим горното настрана, най-големият недостатък на онлайн шопинга е липсата на пробна :) Колкото и да са точни размерите, при покупките на дрехи и обувки от мрежата винаги съществува възможността номерът да не е вашият. Или пък просто да не ви стои така, както сте си представяли. Другият проблем е, че няма как да излезеш от магазина с направената покупка. Тя обикновено идва с доставка до дома в рамките на 3-5 дни.

Според сайта обаче и местоположението му, доставката може да отнеме и много повече време. Например ако купувате от ebay и продавачът се намира в Тайланд, покупката ви ще пристигне по пощата в рамките на 3-4 седмици. Освен това ще се наложи да отидете до клона по местоживеене и да си я вземете оттам. Тъй че ако работата е спешна, може би няма да е лошо да се преориентирате в друг вариант.

Бг сайтовете

Те са за предпочитане първо защото поръчките пристигат много по-бързо, а и освен това в случай на повредена стока или друг някакъв проблем по-лесно можете да се свържете с продавача и да решите въпроса. Повечето бг сайтове предлагат няколко варианта за плащане на поръчката – през банкова карта, пощенски запис или при доставка. Най-сигурно е да изберете плащане на куриер, когато получите поръчката. Така не сте обвързани с предварително вложение. Получаването на пратката от куриер има и другото предимство, че стоката се доставя директно до вратата на дома ви или офиса. Неприятното при българските страници е, че често предлагат стоки от чужбина и слагат своя си надценка, което означава, че същата дреха, но в европейски сайт, може да се намери далеч по-евтино.

Чуждите страници

При тях няма как да платите на куриер. Поръчките пристигат в пощата или се доставят на адрес, но плащането задължително е предварително. То става по банков път през дебитна или кредитна карта. Някои сайтове предлагат плащането да се извърши директно от сметката ви или чрез системата PayPal. Използвайте я, тя дава сигурност, че докато не получите поръчката си, парите ви няма да бъдат преведени на продавача.

Това важи с особена сила при покупките от ebay, където продавачът често е частно лице, а не компания или онлайн магазин.

С PayPal сигурност получават и двете страни. Вие превеждате сумата, продавачът получава известие за това и изпраща стоката, а парите остават на съхранение в системата, докато вие не дадете знак, че сте получили доставката.

От какво да сe пазим

Най-важното, от което трябва да се пазим, е неразумното харчене. Едно е да излезеш с конкретна сума в джоба и да обикаляш за обувки и съвсем различно е да поръчваш като обезумял чифт след чифт, които трябва да платиш чак след седмица-две.

Вероятността за това не е много голяма, но все пак внимавайте да не попаднете на сайт-фантом. Най-доброто средство да се предпазите е да поръчвате от вече проверени страници. На местата, за които чувате за първи път, задължително изберете опцията за наложен платеж. Ако няма такава, по-добре пасувайте - може би ще намерите желания продукт другаде. За всеки случай поразровете се из форумите, там сигурно ще намерите оплаквания, ако сайтът е нередовен. Решите ли все пак да рискувате - не правете голяма поръчка първия път. По-добре "опипайте почвата" с нещо дребно, дори да се наложи да му платите и доставката.