ДСБ: Министерството на физическото възпитание и спорта да стане агенция

Новините

16-08-2012, 16:01

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Тъмносините искат нов закон за спорта с нови права и отговорности на федерациите

Министерството на физическото възпитание и спорта да бъде превърнато в държавна агенция, поиска ДСБ.

От партията се обявиха и за приемането на нов закон за спорта с нови права и отговорности на федерациите, както и със специални изисквания за техните ръководства.

"Трябва да са ясни правомощията и задължения и на Олимпийския комитет. Реформата в областта на спорта трябва да бъде извършвана от държавна агенция. ГЕРБ трябва да преустанови опитите си да премахне държавната собственост върху спортните имоти.", се казва в позицията на дясната формация.

ДСБ настоява за приемане на стратегия за развитие на спорта в България, в която водещо начало да имат училищният и университетският спорт, а задълженията и отговорностите на централната власт и общините да са ясно дефинирани. Партията иска още държавата да осъществява строг финансов контрол върху спортните федерациите.

"Специално внимание трябва да се обърне на спорта и спортните бази на българското средно и висше училище. Основа на развитието на спорта у нас трябва да стане изпълнението на мащабна програма за национални училищни и университетски спортни състезания", се казва в позиция на ДСБ.

Според Радан Кънев, член на националното ръководство на тъмносините, олимпиадата в Лондон е най-лошото българско представяне в спорта за последните 60 години и това е основателна причина за реформиране на спорта.

"Неадекватни са оправданията на премиера, че провалът се дължи на "22-годишно безхаберие" и на лош късмет. В средата на "безхаберието" - през 2000 г. българските спортисти са били на 17 място в световното класиране по медали с пет златни, шест сребърни и два бронзови медала", се казва още в позицията на дясната партия