Дайвинг до потънал кораб хит сред високоскоростните удоволствия в Бургаско

Архив Бургас

18-08-2012, 12:00

Автор:

Славея Стоянова, Велина Савова

Всичко от Автора

Приключенският туризъм се радва на все повече привърженици, затова и търговците се надпреварват да предложат все по-нестандартни варианти за вдигане на адреналина. 

Супер екстремно гмуркане до дъното на Черно море + подводно приключение до истински потънал кораб или поход на коне са само част от примамливите оферти за високо скоростни удоволствия по морето, показа репортерска проверка на БургасУтре.

Приключенският туризъм се радва на все повече привърженици, затова и търговците се надпреварват да предложат все по-нестандартни варианти за вдигане на адреналина.

Осем незабравими часа в морето обещава фирмата за приключенски туризъм bulgarianroads.com. Яхта, море и слънчеви бани на пустинен плаж са програмата за отмора и релакс далеч от претъпканите ивици по бг курортите. Освен завиден тен, далеч от хорските очи, круизът включва посещение на острова Свети Иван край Созопол, наситеният с култура и история стар град и къмпинг Смокиня. Устието на река Ропотамо и Маслен Нос също са част от маршрута.

"За първи път се гмуркам! Реших да направя нестандартен подарък на приятеля ми, който има рожден ден и избрах дайвинга. В началото беше малко плашещо, трудно е да изравняваш на такава дълбочина, но като цяло усещането беше вълнуващо. Морското дъно е невероятно, бих се гмурнала отново", каза за БургасУтре Вили Павлова, която задно с приятеля си Александър Марков се потопиха във водите около о-в Свети Иван край Созопол.

Средиземноморски привкус на родната почивка придава и възможността за плуване в открито море, когато яхтата е на котва за няколко часа. През това време можете да направите разходка по диви и безлюдни плажове или просто да се припичате под слънчевите лъчи на пустинна ивица. Рибно барбекю, съчетано с подбрано вино, допълват екзотиката на морското плаване. Офертата е валидна от юни до септември, а цената е 70 лв.

Двудневен тур за водолазно спускане в подводна пещера със сигурност ще охлади летните страстни, но и ще вдигне адреналина на макс. Освен това приключенския дух на ентусиастите, оборудвани с шнорхел и плавници, ще се разгърне, защото спускането в повечето случаи е във все още неизследвани пещери.

“Програмата е предвидена за не-водолази, туристи без опит, които искат да преживеят едно незабравимо приключение и да усетят тръпката от водолазното спускане”, обясняват организаторите на нетрадиционната почивка. Дестинациите са на север – Шабла, Тюленово и Камен бряг и със сигурност ще оставят спомени за цял живот.

В първия ден гмуркането е в залива, за да може да се свикне под вода. Вторият обаче предлага истинското приключение, когато, оборудвани с професионална екипировка, ентусиастите ще разгадаят тайните на подводните пещери.

Заливът Русалка на 90 км от Варна също събира любители на подводния туризъм.  “Скалистите брегове, със закътани заливи и прозрачни води,  рифове предлагат чудесни възможности за специални и развлекателни водолазни спускания”, обясняват от фирмата организатор. Приказният пейзаж се допълва от дъбовата гора в в природния резерват "Таук лиман" – Птичият залив.

Тук могат да се срещнат редки растителни видове и хилядолетните археологически паметници в историческите  резервати Яйлата и Нос Калиакра. Това е и единственото място по българското Черноморие, където могат да се видят семейства делфини. Цената за цял ден е 50 лв.

Сайтът adventurenetbg.com пък предлага морското гребане от Созопол до о-в Св. Иван. След изморителния воден преход е предвидена почивка за слънчеви бани. Вторият ден на тура пък ще отведе ентусиастите на юг – тогава с гребане ще трябва да достигнат до  къмпинг Градина.

За 60 лв. на ден пък можете да разгледате отблизо потънал кораб или стара котва на морското дъно. Опитни инструктури ще насочват любителите на приключенията към най-дивите и атрактивни места край Синеморец, Арапя и Маслен нос.

Туристическа обиколка с хеликоптер също е лесно достъпна за почиващите в Бургас. Маршрутът на незабравимото изживяване започва от залива на Равда, преминава над Несебър, Слънчев бряг и Елените, след което поема обратно. Туровете се извършват с четири местен хеликоптер Robinson R 44.  Така може да споделите уникалното преживяване с още двама любители на вълнуващите разходки  из облаците. 

Кратко бягство от градската джунгла с конна езда из Станджа пък предлагат от galaxysms.com.  Спиращи дъха природни картини, съчетани с традиционни домашно приготвени ястия, са само част от релаксиращия тур.

“Туристите ще се запознаят с нашето богато историческо минало и  природните резервати, лековити извори, автентичен фолклор, включващ характерни местни песни, танци и древни обреди”, обещават организаторите на нестандартната почивка. 

15-минутна разходка върху гърба на кон струва 10 лв. Половинчасовото удоволствие е двойно, а за час езда цената е 40 лв. Малчуганите пък са с привилегии. Да опознаят древна Странджа върху кон струва 5 лв. за 30 минути.