Защитено жилище от семеен тип вдига община Созопол

Архив Бургас

04-09-2012, 15:17

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

С близо 800 хил. лв. местната администрация стартира реализацията на нов проект, който е насечен към деца в неравностойно положение. 

С близо 800 хил. лв. община Созопол стартира реализацията на нов проект, който е насечен към деца в неравностойно положение.

Безвъздмездната финансова помощ е по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 като с нея ще се изгради детски дом от семеен тип в созополското село Атия. В него ще бъдат приютени общо 14 деца със специфични потребности.Само преди месеци Черноморската община започна изграждането на Дневен център за деца в Черноморец."Този проект е продължение на социалната политика, която община Созопол осигурява за своите жители", заяви по време на представянето на проекта кметът Панайот Рейзи.

"С изграждането на детския център ще се предостави възможност на децата за социална интеграция и ще получат грижи и внимание и това ще бъде една адекватна подготовка за бъдещият им живот", заяви още кметът и добави, че изграждането на детския дом ще се отрази положително и на жителите на с. Атия. С изграждането на новия детски дом ще се открият осем работни места за специалисти, които ще полагат грижи за малчуганите, обясняват експертите.

Сградата ще бъде построена на площ от 551 кв. м на един етаж, а дворното пространство е повече от декар. Там ще има пясъчник, детски кът и тревни кътове.В сградата ще има осем спални помещения, три които са предвидени за деца с мобилни проблеми,кухня, където ще се приготвя храната и голямо помещение- всекидневна с четири къта за хранене, игри,библиотека и телевизионна. Срокът за изпълнение на проекта е 2 години.